Hermina
15 °C
27 °C

Eltörölték a narancsos forradalom emléknapját

2011.12.30. 15:32
Viktor Janukovics ukrán elnök rendeletben törölte el elődeinek, Viktor Juscsenkónak és Leonyid Kucsmának a Szabadság napjáról, illetve az Egység napjáról szóló rendeleteit, helyette január 22-ére bevezette az Egység és szabadság napját – közölte pénteken az ukrán elnök sajtószolgálata.

A Szabadság napját Viktor Juscsenko vezette be 2005-ben az őt hatalomra segítő, előző évi "narancsszínű forradalomra" emlékezve, bár hivatalosan, állami szinten sem tavaly, sem idén nem ünnepelték meg. Anna Herman, az elnök tanácsadója szerint a "szabadság napi ünnepségek valahogyan szovjet stílusúak". "A szabadság olyan dolog, amelyet mindenkinek szabadon kell megünnepelnie" - tette hozzá.

Az Egység napja – január 22. – az egységes Ukrajna létrejöttének emlékére született. 1919-ben ezen a napon jelentették be Kijevben, hogy Ukrajna egységes állammá vált. Az egyesülés 1918-ban kezdődött, amikor megszületett az Ukrán Népköztársaság, az ország nyugati, akkor az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozó részében pedig létrejött a Nyugat-ukrajnai Köztársaság. A két köztársaság vezetői az 1918. decemberi tárgyalások után szerződést írtak alá, és 1919. január 22-én a kijevi Szófia téren kihirdették Ukrajna egyesülését. Az egységes ukrán állam néhány hónap múlva ismét szétesett. Kijevbe bevonultak a bolsevikok, Kárpátalját elfoglalta Csehszlovákia, Halics pedig lengyel kézre került.

A történészek vitatkoznak az ukrán történelem főbb állomásait illetően, de abban egyetértenek, hogy a jelenlegi Ukrajna a 1919-es egyesült Ukrajna hagyományait követi, amit a jelenlegi állami jelképrendszer – kék-sárga zászló, a címer és a himnusz – is tükröz.