Irán nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki haditengerészeti gyakorlatán

2011.12.31. 08:31

Nagy hatótávolságú rakétákat lőtt fel az iráni haditengerészet szombaton a Perzsa-öbölben végzett gyakorlatozása során - jelentette a félhivatalos Fars hírügynökség. Beszámolója szerint az iszlám köztársaság haditengerészete többféle rakétát, köztük hajókról tengeri célpontok ellen bevethető, nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki.

Irán múlt szombaton többnapos haditengerészeti gyakorlatot kezdett a Hormuzi-szoros, az Ománi-öböl és az Indiai-óceán vizein, kedden pedig azzal fenyegetőzött, hogy újabb Irán-ellenes nyugati szankciók esetén lezárja a szorost, amelyen a világ teljes, tengeren szállított kőolajmennyiségének mintegy 40 százaléka halad át. Az Egyesült Államok válaszul közölte: a tengeri közlekedés semmiféle akadályozását nem tűri el a szorosban, és kész arra, hogy erővel szerezzen érvényt a szabad hajózásnak. Az 50 kilométer széles és 60 méter mély Hormuzi-szoros katonai szempontból különösen sebezhető.

Az Egyesült Államok és néhány európai ország büntető intézkedéseket léptetett életbe az iszlám köztársaság olaj-, gáz- és petrokémiai iparával szemben, az ország vitatott atomprogramja miatt. A Nyugat azzal vádolja Teheránt, hogy békésnek mondott atomprogramja valójában nukleáris fegyver kifejlesztésére irányul.  • Hírek
  • Hírek