Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Kim Dzsongun már a hadsereg főparancsnoka

2011.12.31. 08:10

A hadsereg főparancsnokává nevezték ki Kim Dzsongun észak-koreai vezetőt, aki ezzel hivatalosan is a kelet-ázsiai kommunista ország 1,2 milliós haderejének első számú vezetője lett, tovább erősítve a nemrég elhunyt apjától, Kim Dzsongiltől örökölt hatalmát.

A kinevezésről a Koreai Munkapárt Központi Bizottságának Politikai Bizottsága döntött pénteki ülésén a KCNA hivatalos hírügynökség jelentése szerint. Kim Dzsongunt a phenjani kormány és a hivatalos sajtóorgánumok már számos címmel ruházták fel apja, Kim Dzsongil eddigi észak-koreai vezető december 17-i halála után: egy csütörtöki phenjani katonai díszszemlén például az észak-koreai kommunista párt és a hadsereg új legfelsőbb vezetőjeként méltatták.

A hadsereg főparancsnoki tisztségének hivatalos átvétele egyértelműen arra utal, hogy a Kim fiú gyorsan megszilárdítja hatalmát Észak-Koreában. A hadsereg fontos szerepet játszik az észak-koreai rendszer fenntartásában; a másik hatalmi központ az ország egyetlen pártja, a Koreai Munkapárt.

A nemzetközi közösség szorosan figyelemmel követi a hatalomátvételt az észak-koreai kommunista államban, amelyet Kim Ir Szen – Kim Dzsongun nagyapja – 1948-ban alapított meg, és amelyet azóta a Kim család vezet. Észak-Korea pénteken figyelmeztette a rivális, tőkés Dél-Koreát, hogy Kim Dzsongun irányítása alatt se várjon politikai változást Phenjantól, vagyis nem változik a Szöullal szemben ellenséges észak-koreai magatartás.