Összefogott a szíriai ellenzék

2011.12.31. 15:53 Módosítva: 2011.12.31. 15:54

A szíriai ellenzék megállapodást kötött pénteken az Aszad-rezsim megdöntését követő, a demokratikus államot megteremtő átmeneti időszak irányelveiben.

A két, eddig szemben álló szíriai mozgalom pénteken írta alá Kairóban a megállapodást, amelyet szombaton az interneten hoztak nyilvánosságra. A szíriai Nemzeti Tanács (SNC) és a Demokratikus Változás Nemzeti Koordinációs Bizottság (NCC) közösen utasítja el egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetőségét és állást foglal az emberi jogok tiszteletben tartása mellett. Támogatásukról biztosítják a katonaszökevényekből alakult Szíriai Szabad Hadsereget. A dokumentumot elküldik az Arab Ligának.

A két fő mozgalom eddig képtelen volt az együttműködésre, mert az NCC hosszú ideig bízott a párbeszéd lehetőségében a rezsimmel. Az isztambuli száműzetésből politizáló SNC viszont a hatalom megdöntéséből indult ki.

Az ENSZ adatai szerint a Bassár el-Aszad elnök hatalma ellen március közepén kezdődött megmozdulásokban eddig több mint ötezren, más források szerint több mint hatezren haltak meg.  • Biztosítás