Neonácikat leleplező portál indult Németországban

2012.01.02. 16:50
A Wikileaks mintájára leleplező portált indítottak németországi neonácik ellen az Anonymous csoporthoz közel álló hackerek. A honlapon közlik a szélsőséges Német Nemzeti-demokrata Párt támogatóinak nevét és lakcímét.

A nazi-leaks.net címen működő oldalon az Operation Blitzkrieg (Villámháború művelet) elnevezésű akció eredményeit közlik. Hétfő délutánig megjelent egyebek között egy lista, amely a radikális szélsőjobboldali ideológiát valló Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD) állítólag pénzzel támogató személyek nevét és lakcímét tartalmazza. Közöltek listákat a neonáci szubkultúrában népszerű csomagküldő szolgálatok állítólagos regisztrált felhasználóiról és egy szélsőjobboldali gondolatoknak is teret adó, nacionalista szellemiségű folyóirat feltételezett előfizetőiről is.

Hétfői német sajtóbeszámolók szerint a magát az Anonymous csoporthoz közel állónak valló hacktivisták tavaly december 18-án regisztrálták a nazi-leaks.net címet, az utóbbi napokban pedig megbénítottak több német neonáci hírportált.

Az alapítók, mint mondják, az új portállal a tevékeny antifasiszták platformját, a náciellenes mozgalom Wikileaks-ét kívánják megteremteni. Az egyszerű felépítésű, blog formátumú portálra e-mailen lehet beküldeni a neonáci színtérről összegyűjtött adatokat. A szervezők azt is remélik, hogy a portál körül formálódó közösség tagjai az adatbázis bővítése mellett az adatok elemzésében, ellenőrzésében is közreműködnek.

Az Anonymous hivatalos hírportálján - az anonnews.org oldalon - jóval korábban, 2011 januárjában jelentették be az Operation Blitzkrieg megindítását. A közlemény szerint a művelet nem kifejezetten német neonácik ellen, hanem általában véve neonácik ellen indul, az első konkrét akciók pedig németországi neonáci portálok megbénítását célozzák.

Az Anonymous acktivisták lazán szervezett közössége. A tagok kiléte ismeretlen. A csoport legutóbb december végén, a Stratfor amerikai biztonsági elemző cég elleni támadással hívta fel magára a figyelmet.

Ugyancsak decemberben az Anonymous finn csapata a Twitteren fenyegette meg Orbán Viktort és a Fideszt és utaltak arra, hogy kényes adatokat fognak kiszivárogtatni. Az üzenetben a Klubrádió bezárását is megemlítették, és arra buzdították a lakosságot, hogy lázadjanak az elnyomóik ellen.  • Tippek
  • Babaváró hitel