18 év után ítélték el a rasszista gyilkosokat

2012.01.03. 21:06

A 36 éves Gary Dobson és a 35 éves David Norris tizennyolc évvel ezelőtt egy ötfős bandával egy buszmegállóban késelte halálra a színesbőrű Stephen Lawrencet. Akkor a nyomozás során elkövetett hibák, és néhány tanúskodni nem merő szemtanú miatt úszták meg a börtönt. Az 1993-ban elkövetett bűncselekménnyel kapcsolatban azonban tavaly új bizonyítékra derült fény.

Dobson kabátján ugyanis felfedeztek egy fél milliméteres vérfoltot, ami az áldozattól származott, Norrisnak pedig az egyik farmernadrágján találták meg Lawrence két hajszálát. A vizsgálatot az USA-ban végezték el mitokondriális DNS-teszttel; ez a technológia – ami ezer esetből csak egyszer téved – még nem állt rendelkezésre az 1994-es nyomozás idején.

Az eset Nagy-Britannia egyik leghíresebb felderítetlen bűncselekményeként híresült el, a sajtó a Fővárosi Rendőrség baklövéseitől és az intézményesített rasszizmustól volt hangos. Lawrence szüleinek 18 éven át kellett a nyilvánosságot is felhasználva küzdeniük azért, hogy a gyanúsítottakat bíróság elé állíthassák.

Az elítéltek és a hozzátartozóik szerint a bíróság hibát követett el, és tagadják a bűnösségüket. Szerintük a ruháik tárolásának hiányosságai miatt található azokon perdöntő bizonyíték. Sokatmondó azonban, hogy szakértőket nem vontak be az állításuk igazolására.

Dobsonról és Norrisról korábban nyilvánosságra került néhány videó, amelyeken rasszista megjegyzéseket tesznek, és színesbőrűek meggyilkolásának terveiről beszélnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport