Továbbra is küld repülőket az USA a Perzsa-öbölbe

2012.01.03. 18:43
Az Egyesült Államok az iráni fenyegetőzés ellenére is küld majd repülőgép-hordozókat a Perzsa-öbölbe – közölte kedden a Pentagon.

"Az amerikai haderő egységeinek a Perzsa-öbölben való felvonultatása ugyanúgy folytatódni fog, mint ahogy az elmúlt évtizedekben" – hangzott a George Little amerikai védelmi minisztériumi szóvivő által kiadott nyilatkozat.

"A repülőgép-hordozó csapásmérő csoportok felvonultatására  a folyamatban lévő missziók folytatása és operatív támogatása érdekében van szükség" – indokolta a flottajelenlét fenntartását a Pentagon szóvivője.

Little szerint az amerikai haditengerészeti jelenlét összhangban áll a nemzetközi joggal és célja a fokozott készültség fenntartása a tengeri kereskedelem biztosítása érdekében.

A nap folyamán korábban az iráni hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette az Egyesült Államokat: tartózkodjon attól, hogy ismét repülőgép-hordozót vezényeljen az öböl vizeire. Az utolsó ilyen osztályú amerikai hadihajó, a John C. Stennis a múlt héten távozott a Perzsa-öbölből a Hormuzi-szoroson keresztül.

Irán hétfőn fejezett be egy tíznapos haditengerészeti gyakorlatot a Perzsa-öbölben, s a manőverek idején azzal fenyegette meg a nagyhatalmakat, hogy ha nyersolajexportját szankciókkal sújtják, lezárja a Hormuzi-szorost (az öböl bejáratát), amelyen keresztül az kőolaj világkereskedelmének 40 százaléka bonyolódik. Az Egyesült Államok bahreini bázissal tevékenykedő 5. flottája válaszul leszögezte: nem fogja megengedni, hogy megzavarják a szoros hajóforgalmát.