Bebalzsamozzák Kim Dzsongilt

2012.01.12. 09:12
A decemberben elhunyt észak-koreai vezető holttestét apja mellett állítják ki, a születésnapja pedig a Fénylő Csillag Napja nevet kapta.

A Fénylő Csillag Napjának nevezték el Észak-Koreában a nemrég elhunyt nemzeti vezető, Kim Dzsong Il születésnapját, február 16-át. A Fénylő Csillag nevet adták az egyik olyan nagy hatótávolságú rakétának is, amelyet Kim Dzsong Il irányítása alatt fejlesztett ki a hadsereget a legfontosabb helyre tevő sztálinista rendszer.

Kim 17 éves országvezetése alatt jelentős mértékben fejlesztették a hadsereget, atomfegyverprogramot és egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakéta fejlesztését indították el.

Phenjan bejelentette azt is, hogy Kim bebalzsamozott teste ugyanúgy a Kumszuszan Emlékpalotában, "a dzsucse szent templomában" lesz állandó jelleggel kiállítva, mint apjáé, az államalapító Kim Ir Szené - jelentette csütörtökön az állami média a kormányzó kommunista párt közleményét idézve.

A dzsucse a marxizmust, a szélsőséges nacionalizmust és a nemzeti önellátást ötvöző észak-koreai ideológia. A közlemény szerint Kim Dzsong Il "a párt örökös vezetője" lett. Kim Ir Szen az ország "örökös elnöke", ezért nem nevezték elnöknek a fiát.

Kim Dzsongil ravatala
Kim Dzsongil ravatala

A phenjani vezetés ezenkívül azt is elhatározta, hogy Kim Dzsong Il számos szobrát és portréját kiállítja országszerte, és tornyokat építenek az emlékére. Ezekkel akarják erősíteni személyi kultuszát, és segíteni azt, hogy örököse, harmadik fia, Kim Dzsong Un méltón elfoglalhassa helyét a társadalom csúcsán.

Kim Ir Szen portréiból és szobraiból már számtalan van az országban, valamint van több mint 3000 "örök élet torony" is, amelyek jelzik az államalapító "istenségét".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla