Rafael
19 °C
33 °C

Hadbíróság elé állítanák Bradley Manninget

2012.01.13. 11:02 Módosítva: 2012.01.13. 11:05
Hadbíróságnak kéne ítélkeznie az amerikai diplomáciai táviratokat ellopó és a Wikileaksnek kiszivárogtató Bradley Manning ügyében, véli a gyanúsítottat egy héten át kihallgató katonai ügyész. Ugyanakkor halálra nem ítélné az ellenség segítésével is vádolt katonát, megelégedne életfogytiglani börtönbüntetéssel is.

Az egyhetes kihallgatás eredményei alapján Bradley Manning hadbíróság elé állítását indítványozta Paul Almanza eljáró katonai ügyész. Manning lopta el azokat az amerikai diplomáciai táviratokat, amelyeket aztán a Wikileaks hozott nyilvánosságra.

Almanza szerint mind a 22 vádpontban haditörvényszéknek kéne ítélkeznie. Az egyik vád az ellenség segítése, amely miatt akár halálra is ítélhetnék, de Almanza legfeljebb életfogytiglani büntetést fog kérni.

A javaslatnak még végig kell járnia fölfelé a parancsnoki láncot, a végső döntés Michael Linnington vezérőrnagyé, a washingtoni katonai körzet parancsnokáé.

A 24 éves, oklahomai Manning több mint 700 ezer titkos és bizalmas kormányzati iratot töltött le a SIPRNetről, a védelmi minisztériumnak szinte az egész világot behálózó belső internetes hálózatáról, amikor Irakban szolgált. A vád szerint ezek az iratok a forrásai azoknak a dokumentumoknak, amelyek megjelentek a Julian Assange vezette WikiLeaks portálon. Az ügyészek megállapították azt is, hogy Assange és Manning együttműködött.

A védelem azzal érvelt, hogy a súlyos mentális problémákkal küzdő közlegény nem okozott kárt. A katona védője, David Coombs a decemberi meghallgatást záró beszédében az eljárást a hadsereg túlkapásának nevezte, kiemelve, hogy Manning tette senkit sem sodort veszélybe, s nem hordozott magában nemzetbiztonsági kockázatot, "nem szakad le az ég" a kiszivárogtatások miatt.

A táviratok közlése komolyabb diplomáciai problémákat valóban nem okozott, de több olyan távirat is van, amiből kideríthető, kik az amerikai titkosszolgálatok informátorai ellenséges országokban. Őket veszélybe sodorhatta a kiszivárogtatás.