Lukács
1 °C
14 °C

Hamenei az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot teszi felelőssé a tudós haláláért

2012.01.13. 00:45

Az amerikai és az izraeli titkosszolgálatot tette felelőssé a szerdán meggyilkolt iráni atomtudós haláláért Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője. "Ezt az aljas gyilkosságot, akárcsak a többi hasonló gaztettet, a CIA és a Moszad támogatásával és szervezésével követték el" - szögezte le Hamenei az áldozat hozzátartozóinak küldött részvétlevelében, amelyet az iráni média idézett.

Hamenei szerint a gyilkosság arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok és az cionista (izraeli) rezsim vezette arrogáns erők zsákutcába jutottak. Meggyőződését fejezte ki, hogy elnyerik büntetésüket azok, akik a merénylet mögött álltak.

Musztafa Ahmadi Rosan atomtudóst, a natanzi urándúsító létesítmény egyik részlegének vezetőjét szerdán ölték meg Teheránban. Egy motorkerékpáros mágneses pokolgépet helyezett a tudós gépkocsijának oldalára, és az felrobbant. 2010 januárja óta már négy iráni tudóst öltek meg, ketten közülük az ország atomprogramján dolgoztak. Mindegyikükkel pokolgép végzett.

Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsa hat alkalommal sújtotta szankciókkal atomprogramja miatt, amely a nagyhatalmak gyanúja szerint katonai célokat szolgál. E vádat Teherán kitartóan tagadja.