Paulina
20 °C
35 °C

Csak júliusig pótolhatják a hiányzó magyar nyelvű helységnévtáblákat

2012.01.17. 14:27

Júliusig feltehetően nem kerülnek fel a dél-szlovákiai települések határait jelző oszlopokra azok a magyar nyelvű helységnévtáblák, amelyeknek a hatályos törvény értelmében minden olyan település határában kint kell lenniük, ahol a kisebbséghez tartozó lakosság aránya eléri a 20 százalékot, írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap.

A lap szerint Rudolf Chmel (Híd) kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes hivatala kitérő választ kapott a közútkezelő vállalattól ez ügyben. Chmelék még októberben levélben jelezték a vállalatnak, hogy több helyen hiányoznak a helységneveket a kisebbség nyelvén is feltüntető táblák. A levélre választ nem kaptak, ezért tárgyalást kezdeményeztek a közútkezelő vállalat vezérigazgatójával, mondta Juhász László, a kormányhivatal nemzeti kisebbségi főosztályának vezetője.

A közútkezelő vezérigazgatója azt mondta nekik, hogy a törvényben előírt időpontig, vagyis június 30-ig felülvizsgálják a hatáskörükbe tartozó útszakaszokon a kétnyelvű településnév-táblák állapotát, és kiküszöbölik az esetleges hiányosságokat. A kormányhivatal a kisebbségi nyelvhasználati törvény értelmében megbírságolhatja azokat a szerveket, amelyek elmulasztják a kétnyelvű helységnévtáblák kihelyezését vagy pótlását. A bírságolásra viszont csak a törvényben előírt átmeneti időszak leteltével, vagyis idén július 1-jétől van mód, mondta Juhász László.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha nem pótolják a magyar táblákat, csak a következő kormány dönt az esetleges bírságolásról. A kérdés természetesen az, mely pártok alkotják majd az új kormányt, és lesz-e akarat ilyesmire.

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom adatai szerint országszerte 81 magyar helységnévtábla hiányzik. A Facebook oldalukon is közzétett közleményükben azt írják, hogy „a Táblatörvény értelmében (191/1994), Dél-Szlovákia bizonyos településein a szlovák felirat alatt kötelező lenne feltüntetni a községek nevét magyarul is, ám ezek a kékszínű táblák sok helyütt évek óta hiányoznak."

A mozgalom 2011. október 23-án felmérést készített, amely alapján legalább 34 település 76 magyar táblája hiányzott, azóta ugyanakkor már 81 tábla nincs a helyén. A közútkezelőnek írt levelükre azt a választ kapták, hogy a „lehető legrövidebb időn belül" pótolva lesznek a táblák. A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom aktivistái a hétvégén végigjárták az érintett falvakat, és azt tapasztalták, hogy a helyzet semmiben sem változott. Aktivistáik az összes érintett tábla alá egy háromnyelvű feliratot helyeztek el, amelyen felhívták a figyelmet a törvénysértésre.