Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Tetszett a kazah választás egy kun fideszesnek

2012.01.17. 16:58

A kazahok számítottak a nemzetközi kritikus hangokra, ezért az elmúlt vasárnapi előrehozott parlamenti választásra szinte mindent túlbiztosítottak, és kínosan ügyeltek arra, hogy a szavazás a lehető legtökéletesebb legyen - mondta Kovács Sándor, a Szolnok megyei közgyűlés fideszes elnöke kedden az MTI-nek. A politikus a hazai kun településeket és a Kunszövetséget képviselő delegációval, annak vezetőjeként töltött négy napot Kazahsztánban. Jártak több szavazóhelyen, megtekinthették a választási névjegyzéktől kezdve a voksolás minden kellékét, és jelen lehettek a szavatok számlálásánál is.

Kovács felidézte azt is, amikor tavaly tavasszal jelen volt Nazarbajev elnök újbóli megválasztásán, és felkeresett egy szavazóhelységet. Egyenként megmutatták neki a szavazócédulákat, és miután ebből több ezer darab volt, a procedúra órákig eltartott.

A magas választási részvétel mellett a külsőségeken, így például emberek öltözködésen, magatartásán is érezni lehetett, hogy a kazahok ünnepnek tekintik ezt az eseményt, mondta Kovács.

Kazahsztánban a hétszázalékos küszöbértéket meghaladva három párt jutott be az új parlamentbe a vasárnapi választásokon. A Nurszultan Nazarbajev elnök vezette Nur Otan kormánypárt a szavazatok 80,7 százalékát szerezte meg az előzetes adatok szerint. A második helyre az Ak Zsol (Világos út) párt került a voksok 7,5 százalékával. A Kazah Kommunista Párt a harmadik lett, 7,2 százalékkal.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek