Egyetemi csoport az etióp támadás áldozata

2012.01.18. 13:39 Módosítva: 2012.01.18. 18:12
Fábián Tamás,  a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat
Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat

A Szegedi Tudományegyetem oktatója által szervezett magántúra résztvevői voltak az etiópiai fegyveres támadás áldozatai, értesült az Index. Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat. A másik szerencsétlenül járt ember Szabad Gábor bőrgyógyász, a csapat egyik tagjának barátja.

A lövések a csoportban elöl haladókat érték, értesültünk a még kint tartózkodókkal beszélő magyar forrásunktól. Pánik tört ki, néhányan egy szakadékba ugrottak, hogy megmeneküljenek, és eközben szereztek sérüléseket.

A társaság további tagjai Puskás Irén, tanszéki munkatárs, és férje, továbbá Gruber László, az egyetem volt hallgatója, földrajztanár. Ők jól vannak. A követséget Puskás Irén értesítette.

Update: A két halott hivatalos azonosítását megakadályozta, hogy arcuk roncsolt, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó informátorunktól.

A sebesülteket szerda délután a főváros, Addisz-Abeba katonai kórházába szállították.

Információink szerint a csoportnak tagja volt Szilassi Péter, az egyetem docense is, de ő korábban elindult haza. A merénylet idején már Kairóban tartózkodott.

A csoport saját szervezésben utazott Etiópiába, ahol végül csatlakoztak egy nagyobb, nemzetközi turistacsoporthoz, hogy felkeressék Etiópia észak-keleti régióját.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetőjének elmondása szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani – mondta a tanszékvezető. Fábián Tamás megszállott utazó, hónapokat töltött minden kontinensen, szinte az összes megtakarítását egzotikus túrákra költötte, de mindig szerény körülmények között, egyetlen hátizsákkal kelt útra – mondta Mezősi Gábor.

Az Agra Kulturális Utazási Társaság  egy Etiópiában tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a terület geológiai érdekességekben gazdag, itt található a még működő Erta Ale vulkán. A vulkánt rendszeresen látogatják turisták, de csak fegyveres kísérettel közelíthetik meg a területet.

Az iroda munkatársán keresztül tudjuk, hogy a halottak már a mekelei repülőtéren vannak.

Két német és egy osztrák halott

A Miniszterelnökség szerda délután erősítette meg, hogy a támadásban két magyar meghalt. A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az etiópiai merénylet három magyar túlélője megérkezett a fővárosba, Addisz-Abebába, ahonnan holnap hajnalban utazhatnak haza Magyarországra.

Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött, azonban a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az áldozatok személyazonosságát.

A nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába. A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is hamarosan elindul.

A fegyveresek megöltek két németet és egy osztrákot, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. Az etiópiai kormány szerint szóvivő szerint a támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák követték el.

A német Bild és a francia AFP szerint a támadás az Erta Ale vulkán közelében, Danakil-földön (Afar-medence) történt. Ez a vidék a Föld egyik legforróbb és legszegényebb területe, amelyet nagyrészt nomád népek, afarok laknak. Danakil-földön 2007-ben négy brit és egy francia utazót ejtettek túszul, akiket két hét elteltével – váltságdíj fejében – sértetlenül szabadon engedtek. 2008-ban is több turistacsoportot támadtak meg itt.

Az  Erta Ale vulkán
Az Erta Ale vulkán
Fotó: Francois Martel

Orbán Viktor kormányfő szóvivője azt közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a fejleményekről. A TEK főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt, akik holnap hajnalra érkeznek meg a térségbe, ahol az ügyben érintett társszervekkel együtt bekapcsolódnak az információgyűjtésbe. Feladatuk, hogy tisztázzák a terrortámadás összes körülményét, és a helyszínen bizonyosodjanak meg arról, hogy további magyar állampolgárok nincsenek veszélyben illetőleg az elrabolt külföldiek között.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport