Olivér
5 °C
8 °C

Egyetemi csoport az etióp támadás áldozata

2012.01.18. 13:39 Módosítva: 2012-01-18 18:12:24
A Szegedi Tudományegyetem geológus tanárai szervezték azt a túrát, amely végül tragédiába torkollott.
Fábián Tamás,  a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat
Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat

A Szegedi Tudományegyetem oktatója által szervezett magántúra résztvevői voltak az etiópiai fegyveres támadás áldozatai, értesült az Index. Fábián Tamás, a Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék oktatója az egyik áldozat. A másik szerencsétlenül járt ember Szabad Gábor bőrgyógyász, a csapat egyik tagjának barátja.

A lövések a csoportban elöl haladókat érték, értesültünk a még kint tartózkodókkal beszélő magyar forrásunktól. Pánik tört ki, néhányan egy szakadékba ugrottak, hogy megmeneküljenek, és eközben szereztek sérüléseket.

A társaság további tagjai Puskás Irén, tanszéki munkatárs, és férje, továbbá Gruber László, az egyetem volt hallgatója, földrajztanár. Ők jól vannak. A követséget Puskás Irén értesítette.

Update: A két halott hivatalos azonosítását megakadályozta, hogy arcuk roncsolt, tudtuk meg a helyszínen tartózkodó informátorunktól.

A sebesülteket szerda délután a főváros, Addisz-Abeba katonai kórházába szállították.

Információink szerint a csoportnak tagja volt Szilassi Péter, az egyetem docense is, de ő korábban elindult haza. A merénylet idején már Kairóban tartózkodott.

A csoport saját szervezésben utazott Etiópiába, ahol végül csatlakoztak egy nagyobb, nemzetközi turistacsoporthoz, hogy felkeressék Etiópia észak-keleti régióját.

Mezősi Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai Tanszékének vezetőjének elmondása szerint a tanszék két munkatársa és egy bonyhádi gimnáziumi tanár 2011 utolsó napjaiban vagy közvetlenül újév után utazott el Afrikába, velük tartott egy, az egyetemen dolgozó orvos is. Az út célja a kirándulás volt, de a kutatók igyekeztek szakmai kapcsolatokat is kialakítani – mondta a tanszékvezető. Fábián Tamás megszállott utazó, hónapokat töltött minden kontinensen, szinte az összes megtakarítását egzotikus túrákra költötte, de mindig szerény körülmények között, egyetlen hátizsákkal kelt útra – mondta Mezősi Gábor.

Az Agra Kulturális Utazási Társaság  egy Etiópiában tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy a terület geológiai érdekességekben gazdag, itt található a még működő Erta Ale vulkán. A vulkánt rendszeresen látogatják turisták, de csak fegyveres kísérettel közelíthetik meg a területet.

Az iroda munkatársán keresztül tudjuk, hogy a halottak már a mekelei repülőtéren vannak.

Két német és egy osztrák halott

A Miniszterelnökség szerda délután erősítette meg, hogy a támadásban két magyar meghalt. A Külügyminisztérium nem sokkal ezelőtt arról tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy az etiópiai merénylet három magyar túlélője megérkezett a fővárosba, Addisz-Abebába, ahonnan holnap hajnalban utazhatnak haza Magyarországra.

Egyikük sértetlen, másikuk könnyebben sérült, harmadik társuk állapotáról pedig egyelőre nincs biztos információ – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Az egyik magyar halálát két lövés okozta, másikukét pedig az orvosi ellátás teljes hiánya. A két magyar holtteste már Addisz-Abebában van, azonosításuk megkezdődött, azonban a holttestek állapota és a környezeti körülmények miatt elsőre egyetlen uniós konzulnak sem sikerült megállapítania az áldozatok személyazonosságát.

A nairobi magyar nagykövet hajnalban érkezik Etiópiába. A Terrorelhárítási Központ háromfős csapata is hamarosan elindul.

A fegyveresek megöltek két németet és egy osztrákot, két németet és két etiópot elraboltak, két olasz pedig elmenekült. Az etiópiai kormány szerint szóvivő szerint a támadást az eritreai kormány által kiképzett banditák követték el.

A német Bild és a francia AFP szerint a támadás az Erta Ale vulkán közelében, Danakil-földön (Afar-medence) történt. Ez a vidék a Föld egyik legforróbb és legszegényebb területe, amelyet nagyrészt nomád népek, afarok laknak. Danakil-földön 2007-ben négy brit és egy francia utazót ejtettek túszul, akiket két hét elteltével – váltságdíj fejében – sértetlenül szabadon engedtek. 2008-ban is több turistacsoportot támadtak meg itt.

Az  Erta Ale vulkán
Az Erta Ale vulkán
Fotó: Francois Martel

Orbán Viktor kormányfő szóvivője azt közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai folyamatosan tájékoztatják a kormányfőt a fejleményekről. A TEK főigazgatójának utasítására készenlétbe helyeztek egy speciális különítményt, akik holnap hajnalra érkeznek meg a térségbe, ahol az ügyben érintett társszervekkel együtt bekapcsolódnak az információgyűjtésbe. Feladatuk, hogy tisztázzák a terrortámadás összes körülményét, és a helyszínen bizonyosodjanak meg arról, hogy további magyar állampolgárok nincsenek veszélyben illetőleg az elrabolt külföldiek között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?