Vazul
11 °C
25 °C

Izraeli katonák letartóztatták a palesztin parlament elnökét

2012.01.20. 06:51
Izraeli katonák letartóztatták csütörtök este egy ciszjordániai ellenőrzőpontnál a palesztin parlament Hamász-tagságú elnökét, Azíz Dvejket - közölte a politikus kabinetirodájának igazgatója az AFP-vel. Az izraeli hadsereg egyelőre nem erősítette meg a letartóztatás hírét.

Dvejket a Rámalláh és Jeruzsálem között úton vették őrizetbe, miközben a politikus a dél-ciszjordániai Hebron felé tartott.

Ahmád Bahár, a palesztin parlament ugyancsak Hamász-tag alelnöke úgy vélte, hogy Izrael ezzel a lépéssel az egymással rivális palesztin frakciók megbékélési folyamatát akarja megtorpedózni és akadályozni igyekszik a palesztin törvényhozás ciszjordániai tevékenységét.

A földrajzprofesszor Dvejk 2006-ban került a Palesztin Törvényhozási Tanács (parlament) élére, miután ugyanabban az évben a Hamász megnyerte a választásokat. Mióta a Hamász 2007-ben ellenőrzése alá vonta a Gázai övezetet, a palesztin parlament tevékenysége gyakorlatilag Ciszjordániára szorítkozik.

A Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah-mozgalom  a közelmúltban ígéretes erőfeszítéseket tett a megbékélésére, és ennek a folyamatnak a részét képzi a palesztin parlament működésének a helyreállítása is.

Izrael a 74 Hamász parlamenti képviselő közül 21-et vett őrizetbe.