Újabb holttestet találtak az óceánjáróban

2012.01.21. 17:07
A mentőosztagok által felfedezett holttesttel együtt tizenkettőre nőtt a Costa Concordia elsüllyedésekor elhunytak száma. A több mint négyezer utast szállító hajó múlt pénteken futott zátonyra. A kapitány azóta házi őrizetbe került, egy ügynökség pedig pólóra nyomtatta a parti őrség parancsnokának legendássá vált mondatát.

Újabb holttestet találtak a mentőosztagok az olaszországi Giglio szigeténél hajótörést szenvedett óceánjáróban. A múlt pénteken történt szerencsétlenség halálos áldozatainak száma ezzel tizenkettőre nőtt. A parti őrség parancsnoka elmondta, hogy a mentőmellényt viselő női holttestet egy szűk folyosón találták meg a hajótest hátsó részében, nem messze a vészkijárattól. A csendőrség illetékese elmondta, hogy a holttestet Giglio szigetére szállították, de az azonosításához DNS-vizsgálatra lesz szükség, mivel a holttest egy hét alatt felismerhetetlenné vált a tengervízben.

A Costa Concordián 4229-en tartózkodtak a katasztrófa idején, akik közül húszat nem találnak. Az áldozatok közül nyolcat sikerült azonosítani: négy francia, egy olasz és egy spanyol turistát, valamint egy perui felszolgálót és egy magyar hegedűművészt.

Tűnés vissza a fedélzetre, te pöcs!

Vada a bordo, cazzo! - olvasható a Lipsiasoft ügynökség által készített pólón. Az idézet Gregorio De Falcótól, a parti őrség parancsnokától származik; a parancsnok ezekkel a szavakkal rivallt rá a Costa Concordia kapitányára, Francesco Schettinóra, amikor megtudta, hogy elhagyta a süllyedő hajó fedélzetét. De Falco időközben valóságos nemzeti hőssé vált Olaszországban, míg a kapitányt jelenleg házi őrizetben tartják; a vizsgálóbizottság őt gyanúsítja az óceánjáró elsüllyedéséért.

A Lipsiasoft tulajdonosa, Stefano Ramponi 12,9 euróért árulja az időközben jelmondattá vált felirattal díszített pólókat. A póló nem csak Olaszországban vált hatalmas sikerré: a cég számos megrendelést kapott Brazíliából, Hong Kongból, az Egyesült Királyságból, valamint Franciaországból és Németországból is.

Többen kritizálták a vállalatot, amiért egy olyan katasztrófából próbál meg hasznot húzni, ami 11 ember halálával és 21 ember eltűnésével végződött. Ramponi viszont reméli, hogy a szlogenné vált mondat azoknak az olaszoknak a csatakiáltása lehet, akik megpróbálják kivezetni az országot a válságból és a recesszióból.

„Imádjuk ezt a mondatot, mivel ezt De Falco kapitány mondta, ráadásul szélsőséges helyzetben, és ez lenyűgözött minket” – nyilatkozta Ramponi a Reutersnek. „Szerettük volna, ha világszerte elterjed, részben azért, mert tulajdonképpen mindenkinek szól, aki Olaszországban nem figyel oda a munkjára, és aki nem ad bele mindent, megkárosítva ezzel Olaszországot a krízis és a nehézségek idején.”

Ott volt a fedélzeten, csesszék meg

Dominica Cemortan, a Costa Concordia egyik alkalmazottja szerint a kapitány a híresztelésekkel ellentétben nem hagyta el a süllyedő hajót. Cemortanról egyesek azt feltételezték, hogy a kapitány szeretője lehet, mivel Schettino kapitány vendégül látta vacsorára a lányt. A huszonöt éves Cemortan, aki egy kétéves kislány anyja, tagadta a vádakat; elmondása szerint a kapitány többször is mutogatta neki a kislánya fényképét, márpedig a szeretők nem szoktak így viselkedni egymással.

Több szemtanú állítása szerint a kapitány fél órával az ütközés előtt látta vendégül Cemortiant. Mások a parancsnoki hídon látták együtt a lányt a kapitánnyal, akivel szinte az evakuálás végéig együtt voltak. Cemortian, aki táncosként, illetve alkalmanként orosz tolmácsként dolgozik a hajón, azt állította, hogy a hajó több tisztjével is együtt vacsorázott, de a kapitány nem volt közöttük.

Cemortian szerint a kapitány kitartott

Cemortian már évek óta a Costa Concordia személyzetéhez tartozik. A moldáviai születésű lány táncosként, illetve alkalmanként orosz tolmácsként dolgozik a hajón, ezúttal viszont utasként tartózkodott a fedélzeten, ahol a huszonötödik születésnapját ünnepelte. Cemortan elmondása szerint az ütközés után a kapitány arra kérte, menjen vele a parancsnoki hídra, hogy tolmácsolhasson a hajón tartózkodó orosz utasoknak.

Cemortan szerint a kapitány végig a hídon maradt. Éjfél körül is ott tartózkodott, amikor utasította őt és egy kollégáját, hogy hagyják el a hajót. A lány és a munkatársa hiába akart a kapitány mellett maradni, Schettino felszólította őket, hogy távozzanak. Cemortian azt mondta, hogy legközelebb csak a szigeten látta viszont a kapitányt. Ennek ellentmond, hogy az utasok állítása szerint Schettino, aki eltitkolta, hogy léket kapott a hajó, már a mentőcsónakból nézte végig a Concordia elsüllyedését.