Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az EU olajembargót vezet be Irán ellen

2012.01.23. 11:04 Módosítva: 2012-01-23 14:47:09

Hivatalosan is bejelentette az EU, hogy teljes embargót hirdet az Iránból származó kőolajra. Név nélkül nyilatkozó brüsszeli diplomata források  korábban már elárulták a sajtónak, hogy az EU-országok külügyminisztereinek tanácskozásán, hétfő reggel a nagyköveti szintű előkészítő ülésén megállapodás született a szankciók elvi támogatásáról.

Az embargó értelmében az EU országoknak nem szabad új olajszállítási szerződést kötniük Iránnal, majd július 1-től, tehát öt hónap késleltetéssel, a már meglévő szerződéseket is fel kell mondaniuk, és abba kell hagyniuk az iráni olajvásárlást.

Az olajkereskedelem megszakítása Iránnal régóta várható volt és a lépés szorosan illeszkedik a korábban bevezetett EU-szankciók közé. Az Unió 2007 óta folyamatosan növelte a nyomást Iránon, hogy az hagyjon fel atomprogramjával. A fegyverszállítás, a nukleáris technológiák átadása, az olaj- és földgáziparba való befektetés vagy modern telekommunikációs eszközök eladása például már eddig is tiltott volt.

Az EU fellépése valószínűleg tovább növeli majd a feszültséget Irán és a nyugati országok között. Teherán korábban a Hormuzi-szoros lezárásával fenyegetőzött, ha elfogadják az újabb szankciókat, és hogy bizonyítsa eltökéltségét 10 napos hadgyakorlatot is tartott a térségben.

Az USA eközben bejelentette, hogy ők mindenképp nyitva tartják a szorost, hogy biztosítsák a zavartalan nemzetközi olajforgalmat. Az Egyesült Államok nyilatkozatának az ad nyomatékot, hogy a haditengerészet 5. flottája, jelenleg magába foglalva az Abraham Lincoln és a John C. Stennis repülőgép-hordozó anyahajókat, a Perzsa-öbölben állomásozik.