Valter
9 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Látens antiszemita minden ötödik német

2012.01.23. 19:51
Németországban a lakosság 20 százalékában tetten érhetők lappangó antiszemita tendenciák - állapította meg hétfőn Berlinben bemutatott vizsgálatában egy független szakértői testület, amelyet a Bundestag, a német törvényhozás alsóháza kért fel a munkára.

Az első úgynevezett antiszemitizmus-jelentés szerint a zsidóellenesség szélsőjobboldali körökben jelentkezik a leginkább látható módon, e szubkultúráknak az antiszemitizmus az egyik fő összetartó eleme. Ezt mutatja egyebek között az, hogy a zsidóellenességgel összefüggő bűncselekmények 90 százalékát szélsőjobboldali kötődésű elkövetők hajtják végre.

Ugyanakkor az antiszemitizmus korántsem elszigetelt, csak a társadalom szélsőséges elemeire jellemző jelenség, hanem a középrétegekben is megmutatkozó nézet. Labdarúgó mérkőzéseken például megszokott, hogy szurkolók rasszista, zsidóellenes rigmusokat skandálnak, számos iskolában pedig a zsidó bevett szitokszó - hangzott el a jelentés bemutatóján.

A német társadalomban az antiszemitizmus "széles rétegekben elterjedt előítéleteken, mélyen gyökerező közhelyeken és a zsidókkal, valamint a zsidósággal kapcsolatos tudatlanságon alapul" - mondta Peter Longerich, a kutatócsoport egyik koordinátora, hozzátéve, hogy az antiszemita nézetek terjedését - különösen az interneten - nemigen lehet feltartóztatni.

A kutatók hiányolták az antiszemitizmus visszaszorítását előirányzó állami, kormányzati stratégiát, és kifogásolták, hogy nem biztosított az ilyen jellegű projektek hosszú távú finanszírozása.

Nemzetközi összehasonlításban Németország a maga 20 százalékos látens antiszemita arányával a középmezőnyben foglal helyet. E besorolás oka "nem utolsósorban az, hogy Lengyelország, Magyarország és Portugália részben szélsőségesen magas értékeket ér el" az antiszemitizmust vizsgáló felmérésekben - áll a szövetségi belügyminisztérium honlapján publikált jelentésben.

A Bundestag 2008-ban - a kristályéjszaka néven elhíresült 1938. novemberi zsidóellenes erőszakhullám 70. évfordulóján - szólította fel a kormányzatot a független szakértői testület felállítására, az erről szóló határozatot valamennyi frakció támogatta. A 2009-ben létrehozott, tíz tekintélyes kutatóból álló testület feladata, hogy rendszeres időközönként megvizsgálja az antiszemitizmus elterjedtségét, és tegyen javaslatokat a jelenség visszaszorítását célzó erőfeszítésekre.