Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Megbénítja Olaszországot a fuvarozók sztrájkja

2012.01.23. 13:30
A városokat övező autópálya-kapuknál tiltakoznak az olasz fuvarozók, akik a taxisokkal közösen fogtak sztrájkba a Monti-kormány liberalizációs csomagja ellen.

Reggel nyolctól este tíz óráig tart az olasz taxis szakszervezetek által kezdeményezett országos sztrájk, mely az utóbbi héten tartott spontán tiltakozásokat követi. Az egész országban lehetetlenség taxit találni, a repülőterek és pályaudvarok taxiállomásai is üresek. A taxisok kizárólag az időseknek és betegeknek nyújtanak szolgáltatást.

2012-01-23T125044Z 797157953 GM1E81N1LQ001 RTRMADP 3 ITALY-STRIK
Fotó: Alessandro Bianchi

A taxisok járműveikkel a római Circus Maximusnál, Nápoly főterén, máshol a városházák előtt tüntetnek a Monti-kormány pénteken bejelentett liberalizációja ellen, melynek pontos részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A csomag pontjai között szerepel egy közlekedési kormányhatóság felállítása az ágazat szabályozására és a taxis engedélyek számának megemelésére.

A ma reggel kezdődött és január 27-ig tartó kamionos sztrájk többek között az üzemanyagdrágulás ellen szól. A kamionosok az utóbbi héten Szicíliát bénították meg, a mai naptól hatvan autópályáknál lassítják a forgalmat az egyik sávban mozdulatlanul álló vagy csigatempóban haladó kamionok. Kritikus a helyzet Nápoly északi bejáratánál, ahol háromszáz kamion akadályozza a közlekedést, a dél-olasz kikötőkbe vezető utakon és Bergamónál az A4-es autósztrádán.

Annamaria Cancellieri belügyminiszter bejelentette, hogy - a sztrájkjogok tiszteletben tartása mellett - a kormány nem tűri el a közlekedési blokádot. Az olasz fogyasztóvédelmi egyesületek szerint veszélybe kerülhet az olasz áruellátás. A benzinkutaknál hosszú autósorok állnak. A termelői szövetségek adatai szerint az egy hetes szicíliai sztrájk 5 millió eurós kárt okozott a termelőknek.

2012-01-23T125135Z 2048030751 GM1E81N1M3901 RTRMADP 3 ITALY-STRI
Fotó: Alessandro Bianchi

A taxisok és kamionosok indította sztrájkhullám január 26-a estétől a vasutasok huszonnégy órás munkabeszüntetésével folytatódik. Február elsejére a szintén a liberalizáció ellen tiltakozó gyógyszerészek, február 23-24-re az ügyvédek hirdettek meg sztrájkot. Egyelőre dátum nélküli az olasz benzinkutasok által bejelentette tíz napos sztrájk.