Kornélia
-1 °C
15 °C

Véres leszámolás miatt nemzetközi bíróság elé állítanának vezető kenyai politikusokat

2012.01.23. 16:02

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) pert indított hétfőn négy befolyásos kenyai személyiség, köztük az idei elnökválasztás két lehetséges jelöltje ügyében, emberiesség elleni bűncselekmények vádjával.

A valószínűleg komoly politikai következményekkel járó ügy szereplőit azzal vádolják, hogy a vitatott végeredményű 2007-es elnökválasztás után szemben álló felekként erőszakos leszámolást indítottak ellenfeleikkel szemben. Az akkori erőszakcselekményekben - amelyek a feltételezett csalások miatt kirobbant zavargásokat kísérték - több mint 1200-an vesztették életüket, és 350 ezren kényszerültek elhagyni otthonukat. Ez volt a legvéresebb időszak Kenya történetében azóta, hogy a volt brit gyarmat 1963-ban kikiáltotta függetlenségét.

A vádlottak között van Uhuru Kenyatta miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter, a független ország alapító elnökének fia, és William Ruto volt felsőoktatási miniszter. Mindketten indulni készülnek az idei elnökválasztáson.

Kenyattát és Francis Muthaurát, az elnöki hivatal vezetőjét Raila Odinga miniszterelnök támogatói ellen elkövetett emberiesség elleni bűncselekményekkel, míg Rutót - egy külön eljárásban Joshua Arap Sang rádiós személyiséggel együtt - Mwai Kibaki elnök híveivel szembeni erőszakkal vádolják. A vádpontok között szerepel gyilkosság és erőszakos kitelepítés. A vádlottak egyike sem vett részt a félórás hétfői meghallgatáson.

Az ICC ügyészei szerint az eljárás hozzájárulhat a kenyai feszültségek enyhítéséhez, sokan viszont attól tartanak, hogy az ügy újabb politikai erőszakhoz vezethet. Friss közvélemény-kutatási adatok alapján a kelet-afrikai ország lakossága támogatja az ICC eljárását, mivel nem bízik a korruptnak és lassúnak tartott kenyai igazságszolgáltatásban. Az ICC ügyésze, Luis Moreno-Ocampo 2010-ben indított nyomozást az ügyben, miután a kenyai parlament nem tudott megegyezni egy nemzeti törvényszék felállításáról az erőszakcselekmények kivizsgálása érdekében.