Vilma
-4 °C
-1 °C
Index - In English In English Eng

Visszautasítja a korrupciós vádakat Újvidék polgármestere

2012.01.26. 19:24
Igor Pavlicic, Újvidék polgármestere csütörtöki rendkívüli sajtóértekezletén visszautasította azokat a vádakat, amelyeket a szerb korrupcióellenes ügynökség fogalmazott meg ellene a szervezett bűnözés elleni harcra szakosodott ügyészségen előző nap tett feljelentésében.

A korrupció ellenes ügynökség szerint alapos a gyanú arra, hogy Újvidék polgármestere és a városi tanács visszaéltek helyzetükkel és felhatalmazásaikkal és ezáltal többmilliós kárt okoztak a tartományi székhelynek, a Vojvodina tömegközlekedési vállalatnak és Ilija Devicnek, a Vojvodina közlekedési vállalat többségi tulajdonosának, valamint a kisrészvényeseknek.

Pavlicic szerint a feljelentésben szereplő állításokat a "városi tanács alaptalannak tekinti, amelyek nem felelnek meg a tényeknek". "Az ügyészségnek mielőbb meg kellene állapítania a tényeket és erről tájékoztatni kell a közvéleményt"  mondta Pavlicic.

A polgármester szerint azért tettek ellene büntetőfeljelentést, "mert a város nem ment bele abba, hogy bezárják a helyközi autóbusz állomást, mert ezáltal a város jövedelme magánszemélyek zsebébe folyt volna". Pavlicic hangsúlyozta: a városi tanács nem fogja felszámolni az állami tulajdonban levő városi autóbusz-állomást, mert ezáltal évi kétmillió eurónak megfelelő összeg áramlana magánszemélyek zsebébe és a városi közlekedési közvállalat 1 300 dolgozójának java része munka nélkül maradna.

Újvidék polgármestere emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi városvezetés ezt a bírósági ügyet az előző vezetéstől örökölte és a vitatott szerződést 2006-ban írták alá, akkor, amikor Maja Gojkovic volt a polgármester.

A korrupcióellenes ügynökség szerdai büntetőfeljelentése szerint jóllehet Újvidék 2006-ban kötött szerződést a Vojvodina közlekedési vállalattal, a város vezetése máig nem szervezte át az autóbusz-közlekedést annak ellenére, hogy elkészült az új autóbusz-pályaudvar. Eközben a Vojvodina közlekedési vállalat napjainkig 100 millió eurós összegnek megfelelő adósságot halmozott fel. Az új autóbusz állomás használaton kívül van.  
Igor Pavlicic 2008 óta polgármestere Újvidéknek.