Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Népirtással vádolják a volt guatemalai diktátort

2012.01.27. 10:04

Egy guatemalai bíróság bűnvádi eljárást indított csütörtökön José Efraín Ríos Montt volt guatemalai diktátor ellen népirtás és háborús bűnök elkövetése miatt. A vádlott az eljárás idejére házi őrizetben maradhat. Ríos Montt az ügyészség által felsorolt vádakra úgy reagált: megértette azokat, és él a hallgatás jogával.

Ríos Montt 1982-ben puccsal került az állam élére, és őt teszik felelőssé az ixil nevű maja népcsoport ellen elkövetett tömegmészárlásért. Több mint 1700 gyilkosságot, továbbá emberiesség ellen elkövetett bűntetteket írnak a számlájára. Az ügyészség szerint a volt tábornok szemet hunyt a baloldali felkelők likvidálása céljából katonák által alkalmazott erőszakcselekmények - kínzás és nemi erőszak - felett.

A tömegmészárlás a több mint 30 éven át tartó, 1996-ban véget ért polgárháború idején zajlott le. Ebben az időszakban, a különböző katonai rezsimek irányítása alatt összesen 200 ezren haltak meg Guatemalában, több települést szabályosan kiradíroztak az ország térképéről annak megakadályozására, hogy a helyi őslakosok a baloldali gerillákkal egyesüljenek.