Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Szélsőjobb diákbál ellen tüntettek Bécsben

2012.01.27. 22:00

Tüntetések kísérték egy részben szélsőjobboldalinak tartott diákegyletekből álló szervezet péntek este, a holokauszt nemzetközi emléknapján megrendezett bálját az osztrák fővárosban.

A civil szervezetek, baloldali pártok, szélsőbaloldali mozgalmak, keresztény egyházak és az Izraelita Hitközség által szervezett három különböző tiltakozó megmozduláson a kora esti órákban a szervezők szerint több ezren, a rendőrség szerint mintegy ezren gyűltek össze. A rendőrség megerősített jelenléttel készült a tüntetésekre és rendbontásokra is felkészült.

A bálra osztrák sajtóértesülések szerint több európai szélsőjobboldali-populista párt képviselői is hivatalosak, köztük Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke.

A tüntetések szervezői szerint a holokauszt áldozatainak kigúnyolásával ér fel, hogy január 27-én, az auschwitzi haláltábor felszabadításának évfordulóján tartják a rendezvényt. Tiltakoznak a szervezők által képviselt eszmék ellen is és ismételten bírálták, hogy a bál helyszíne a ma az államfői hivatalnak is otthont adó egykori császári palota, a Hofburg.

A bál előtt néhány órával, a Hofburg közelében álló holokauszt-emlékműnél tartottak megemlékezést pénteken az emléknap alkalmából. "Titeket, akik ma itt fogtok táncolni és ünnepelni, emlékeztetünk az európai zsidóság kétharmadának meggyilkolására" - mondta a koszorúzáson Ariel Muzicant, az Izraelita Hitközség vezetője a rendezvényre utalva.

Az egylethez közel álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) visszautasította a bírálatokat és vitatta azt is, hogy szélsőjobboldali bálról van szó. Utaltak arra, hogy minden évben január utolsó péntekén tartják az eseményt. "A bál nem pártrendezvény, hanem egyetemi bál" - jelentette ki Heinz-Christian Strache pártelnök. Strache szerint "szélsőbaloldali uszítás" céltáblája a rendezvény. A politikus feljelentéssel fenyegette Muzicantot.

A bálra mintegy háromezer résztvevőt vártak, részben külföldről. A vendégek között volt Marine Le Pen mellett Philip Claeys a belga Flamand Érdek (Vlaams Belang) európai parlamenti képviselője és Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták politikusa.

A rendező szervezet a nagynémet gondolatkört ápoló és ezért Ausztriában vitatott megítélésű Bécsi Korporációs Kör (WKR). A WKR egyes tagszervezeteit az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma (DÖW) - egy részben állami, illetve önkormányzati fenntartású alapítvány - szélsőjobboldaliként tartja számon. Az egyesületnek tagja az FPÖ, a legnagyobb osztrák ellenzéki párt több vezető személyisége, köztük Martin Graf, az osztrák parlament egyik alelnöke.

A WKR-bál az elmúlt években rendre tiltakozásokat, tüntetéseket váltott ki. Az idei tiltakozásokat az is táplálta, hogy ebben az évben a rendezvényt a nemzetközi holokauszt-emléknapon tartják meg.

A történelmi és politikai szempontból is kiemelkedő jelentőségű palotában működő konferencia-központot üzemeltető cég tavaly ősszel, az élénk tiltakozások hatására felmondta a szerződést a WKR-rel, így ebben az évben tartják utoljára a bált a Hofburgban. A korábbi években azzal érvelve utasították el a szerződés felbontását sürgető felhívásokat, hogy nem tehetnek különbséget jogszerűen bejegyzett szervezetek között.