Saját fővárosát bombázza a szír hadsereg

2012.01.29. 13:12

Nem késett sokat a szíriai kormány válasza arra a hírre, hogy az Arab Liga felfüggesztette a megfigyelési misszióját. A hadsereg újra elkezdte bombázni a fővárosnak, Damaszkusznak, egyes részeit, és 2000 katona, valamint 50 tank támadást indított az egyik felkelők által irányított külváros ellen.

Helyi aktivisták szerint 10 hónapja nem voltak ennyire heves harcok a környéken. Ők több tucatnyi halálos áldozatról számoltak be, amiből ötöt mások is megerősítettek, a hivatalos szír kormányjelentések, ismét nem ismerve el a katonai fellépés tényét sem, viszont fegyveres terroristák hat emberáldozatot követelő bombatámadásáról szóltak – írta meg a BBC.

Bár a külső megfigyelőknek nehéz megállapítaniuk és független forrásokból ellenőrizniük, hogy pontosan mi történik, valószínű, hogy a rezsim leakar számolni a felkelőkkel, mielőtt komolyabb nemzetközi beavatkozás kezdődne. A felkelőket tömörítő Szíriai Nemzeti Tanács ugyanis az ENSZ Biztonsági Tanácsához menesztett küldöttséget, hogy „nemzetközi védelmet követeljen a civileknek”.

Az ENSZ BT-ben eddig Oroszország minden olyan javaslatot megvétózott, amikben Szíria ellen komolyabb szankciókat akartak elfogadni. Azonban a mostani helyzetben, az Arab Liga által benyújtott javaslat mellett, ami Bassár el-Aszad szíriai elnök lemondását követeli, Moszkva egyre nehezebben fogja tudni megvédeni Aszadot.  • Tippek
  • Csok