16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Kiszabadítottak a fogságból egy magyar nőt Egyiptomban

2012.02.04. 14:54

Több hónapos fogságból kiszabadítottak egy magyar nőt az egyiptomi Hurghadában, mondta el Kveck Péter, Magyarország kairói nagykövete szombaton. A diplomata tájékoztatása szerint a magyar nőt nagyjából tavaly november közepe óta tartotta fogva egy fiatal egyiptomi férfi, akivel egy ismerős révén találkozott. Gyorsan kiderült, hogy a férfi személyisége egészen más, mint amilyet először igyekezett elhitetni magáról, a nővel rosszul bánt, a külvilágtól elzárva tartotta, bántalmazta, még telefonálnia is csak a férfi jelenlétében lehetett, tette hozzá a nagykövet.

A nőnek néhány nappal ezelőtt sikerült valahogy elérnie szüleit, és ők riasztották az egyiptomi magyar nagykövetséget mintegy három nappal ezelőtt. A nagykövetségen azonnal intézkedni kezdtek, felvették a kapcsolatot az egyiptomi hatóságokkal, helyi kapcsolataikkal, a konzul pedig azonnal Hurghadába utazott. Kveck szerint a nőt nem volt könnyű megtalálni, mert ő maga sem tudta, hogy Hurghadának pontosan mely részén van. A követség helyi kapcsolatai és az egyiptomi rendőrhatóság segítségének köszönhetően végül kevesebb mint 24 óra alatt sikerült kiszabadítani a nőt, aki pénteken megérkezett Kairóba, a nagykövetségre, szombaton délelőtt pedig hazautazott Magyarországra.

Tanfolyamokon oktatják a hamis ígéreteket

Kveck Péter szerint a férfi ellen egészen biztosan büntetőeljárás indul, hiszen az egyiptomi hatóságoknak sem érdekük, hogy az ilyen dolgok büntetlenül maradjanak. "Egyelőre az a legfontosabb, hogy honfitársnőnk biztonságban van, és visszautazhatott Magyarországra" – fogalmazott. A nagykövet azt is elmondta, hogy az utóbbi években több tucat hasonló esetről szereztek tudomást, növekvő tendenciát figyeltek meg, ráadásul még sok eset lehet, amiről nem is tudnak. Egyre több magyar nő keresi fel a nagykövetséget azért, mert szeretne házasságot kötni egyiptomi férfival, de többször előfordult, hogy néhány hét vagy hónap után egy-egy nő sírva kereste fel őket azt kérve, hogy próbálják meg valahogy hazajuttatni.

Kveck hozzátette: más európai országok nagyköveteitől is hallott hasonló esetekről, tehát nem csak a magyar nők kerülnek ilyen helyzetbe. Úgy tűnik, egy egész iparág épül arra, hogy tapasztalatlan, jó szándékú európai nőket kihasználjanak, mondta a nagykövet. Megemlítette: olyat is hallottak, hogy tanfolyamokon oktatják, hogy milyen ígéretekkel, szép szavakkal lehet könnyen levenni a lábáról egy európai kultúrában nevelkedett fiatal nőt.

Kveck szerint nemcsak arab országokban, hanem bárhol, a világ minden pontján lehetnek olyanok, akik igyekeznek kihasználni a kiszolgáltatott helyzetben lévőket, ezért rendkívüli óvatosságra intette a magyarokat: ne bízzanak a felületes ismeretségekben, ne higgyenek a "szép szavaknak, a mesébe illő ígéreteknek". Ugyanis ha valaki nem ismeri a kultúrát, nem beszéli az adott nyelvet, távol van a családjától, szeretteitől, könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhet, és bármely országban lehetnek olyanok, akik ezt igyekeznek kihasználni, mondta.  • Hírek
  • Hírek