A Pentagon felkészült a Szíria elleni katonai csapás kidolgozására

2012.02.08. 06:25

A Pentagon, valamint a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős amerikai Középső Parancsnokság (CENTCOM) megkezdte az amerikai haderő képességeinek előzetes áttekintését arra az esetre, ha Barack Obama elnök utasítást adna különböző lehetőségek kidolgozására Szíriával kapcsolatban, jelentette a CNN.

Az amerikai hírtelevízió két meg nem nevezett kormányzati tisztségviselőre hivatkozva közölte, hogy noha az Egyesült Államok továbbra is a diplomáciai a gazdasági nyomásgyakorlásra összpontosít, a katonai vezetés "működési opciós gyakorlatot" tart, felmérendő, milyen kapacitások állnak rendelkezésre a térségbeli egyéb amerikai katonai feladatokban lekötötteken felül. A két tisztségviselő szerint az effajta tervezés "tipikus a Pentagonnál".

Az Egyesült Államok hetek óta próbálkozik az ENSZ Biztonsági Tanácsában egy, Szíriát keményen elítélő határozat elfogadtatásával, de azt Aszád szír elnök utolsó szövetségese, Oroszország eddig rendre megakadályozta. Ugyanakkor az orosz kükügyminiszter, Lavrov kedden aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Szíria melletti kiállással Oroszország a többi, a szíriai mészárlásokat elítélő és fellépést sürgető arab országhoz fűződő viszonyát kockáztatja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla