Jusztin
13 °C
30 °C

Tüntetnek a görögök a megszorítások ellen‎

2012.02.11. 16:55 Módosítva: 2012.02.11. 17:13
Görögország több nagyvárosában ezrek tüntettek szombaton a kormány által hajnalban jóváhagyott gazdasági mentőcsomag, az EU-val és az IMF-fel kötött megállapodás ellen tiltakozva.

Ezrek gyűltek össze az athéni Szintagma téren erős rendőri jelenlét közepette, miközben második napja tart az országban az általános sztrájk. Nincs a görög fővárosban tömegközlekedés, áll a metró, az autóbusz és a troli.

 

Pénteken könnygázt is bevetettek a rendőrök Görögország fővárosában, miután a fiatal tüntetők egy csoportja kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta meg a rohamrendőröket

"Tönkreteszik az életünket"  állt a vonulók egyik transzparensén, amely a 130 milliárd dollár fejében kemény megszorításokat követelő EU-ra és IMF-re utalt.

Az északi Szalonikiban szintén több ezer ember vonult fel, hogy tiltakozzék a csőd elkerülésére hivatott megállapodás ellen. Lukasz Papadémosz miniszterelnök, miután hatan kiléptek kormányából - és még mielőtt a kabinet szavazott volna az egyezségről  figyelmeztette kollégáit, hogy katasztrofális kalandba bocsátkozik az ország, ellenőrizhetetlen gazdasági káosz és társadalmi robbanás körülményei jönnének létre, ha elmaradna a megállapodás. A parlament vasárnap szavaz az egyezségről.

A görög kormány szombat hajnalban hagyta jóvá az EU-IMF-mentőcsomagról szóló megállapodást és az ennek fejében meghozandó takarékossági intézkedéseket, amelyekkel elkerülhető, hogy az ország már márciusban csődbe menjen.