Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Visszatérne Kadhafi fia

2012.02.11. 10:41
Vissza akar térni Líbiába Szaadi Kadhafi, a megbuktatott volt líbiai vezető, Moammer Kadhafi egyik fia. A líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erre fel újból felkérte Nigert, hogy adja át neki Szaadit.

Az al-Arabíja tv-csatorna által pénteken sugárzott interjújában a Kadhafi-fiú  aki Nigerbe menekült apja bukásakor  azt állította, hogy Líbiában a lakosság 70 százaléka nem elégedett a jelenlegi helyzettel. Mint mondta, már most is tapasztalható a lázadás, ami napról napra terjed, s az egész országot elborítja majd. "A líbiai népet bűnbandák kormányozzák"  hangoztatta, hozzátéve: eljön majd a nap, amikor a líbiaiak képesek lesznek végezni ezekkel a bandákkal. Mindenesetre közölte: ha hazatér, megpróbálja majd megakadályozni a megtorlásokat és a bosszút.

A 38 éves Szaadi Kadhafi tavaly augusztusban menekült Nigerbe, amely humanitárius okokra hivatkozva menedéket adott neki, és Tripoli ismételt kérése ellenére sem adja őt át.

Líbia új vezetői arra kérték a nigeri kormányt, hogy nyomban adja át a tripoli hatóságoknak Szaadi Kadhafit és a többi szökevényt  tudatta szombati közleményében Mohamed Naszr Harizi, az ÁNT új szóvivője.

Az új líbiai vezetés azt állítja, hogy a Kadhafi-fiú korábban, az ország labdarúgó szövetségét vezetve erőszakkal, illetve megfélemlítéssel szerzett meg különböző javakat, s ezért Interpol-körözést adott ki ellene. Niger viszont nem hajlandó kiadni.

Szaadi Kadhafi korábban focista volt: 2003-ban az olaszországi Perugia labdarúgója lett, de nem sokat járt a klub pályáján. Még abban az évben nyolc hónapra felfüggesztették, mert anabolikus szteroidot találtak a szervezetében. 2004-ben felhagyott a futballkarrierrel. Egy időben a hadsereg egyik elitegységét vezette.