Felrobbantották az izraeli nagykövetség egyik autóját Újdelhiben

2012.02.13. 13:42 Módosítva: 2012.02.13. 14:53

Indiában és Grúziában is bombatámadást kíséreltek meg izraeli célpontok ellen, írja a BBC diplomáciai forrásokra hivatkozva.

India fővárosában, Újdelhiben az izraeli nagykövetség egy autóját robbantották fel a diplomáciai képviselet előtt, a követség egyik munkatársa megsérült.

Az Új-Delhi rendőrség helyszínelői vizsgálják a kiégett diplomata kocsit.
Az Új-Delhi rendőrség helyszínelői vizsgálják a kiégett diplomata kocsit.
Fotó: Parivartan Sharma

Az indiai rendőrség közölte: valóban vizsgálódnak „egy incidens” kapcsán, de azt nem tudták megerősíteni, hogy történt-e támadás vagy sem. A BBC tudósítója szerint már tart a helyszínelés.

Grúzia fővárosában, Tbilisziben is hasonló akció készült, de ott valamiért nem aktiválódott a robbanószerkezet, amit a helyi rendőrség eltávolított az autóról.

Egyelőre nem tudni, kik szervezték a támadásokat, az sem világos, hogy van-e összefüggés a két esemény között de Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Iránt gyanúsította meg. A knesszetben elhangzott beszédében Netanjahu Iránt a "világ legnagyobb terrorexportőrének" nevezte és azzal vádolta, hogy a libanoni Hezbollahon keresztül cselekedett.

Netanjahu szerint az izraeli titkosszolgálatok az elmúlt két hónapban már Thaiföldön és Azerbajdzsánban is meghiúsítottak egy-egy merényletet, amit Teherán rendezett meg. Az izraeli külügyi szolgálatot azért sem érték teljesen felkészületlenül a merényletek, mert 2008. február 12-én gyilkolták meg a libanoni Hezbollah egyik vezetőjét és az évforduló idejére előre magasabb biztonsági szintre helyezték a külföldi követségek védelmét.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport