Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Súlyos ítélettel végződött az olasz azbesztper

2012.02.14. 06:19

Tömeges katasztrófa okozása és a munkavédelmi szabályok szándékos megsértése miatt 200 millió eurós kártérítésre kötelezte a torinói bíróság az Eternit nevű azbesztgyártó multinacionális vállalatot, amely az ötvenes évek óta több mint kétezer ember halálát okozta Piemontban. A gyár egykori tulajdonosait, Stephan Schmidheiny 65 éves svájci milliárdost és Louis De Cartier De Marchienne 91 éves belga bárót 16 év börtönre ítélték.

Az ítélet szerint az Eternit összesen 2154 ember halálát és további 800 ember megbetegedését okozta a piemonti Casale Monferratóban és Cavagnolóban. Az áldozatok mind az azbeszttelepeken dolgoztak vagy a gyárak környékén éltek. A gyárakat 1986-ban bezárták.

Az Eternit-per hatvanöt tárgyalási napja során bizonyítást nyert, hogy a tömeges katasztrófát okozó szennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt, akik ismerve a mérgező anyag egészségre káros következményeit, megsértették a biztonsági előírásokat. A torinói tárgyalóteremben ezerötszázan hallgatták az ítéletet. A bíró három órán keresztül olvasta fel a kártérítések listáját: az áldozatok családtagjainak fejenként 30-50 ezer euró közötti összeget ítéltek meg. Schmidheiny és De Cartier ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.