Iráni erődemonstráció a Földközi-tengeren

2012.02.18. 22:34

Iráni hadihajók érkeztek szombaton a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán át – jelentette be az iráni haditengerészet parancsnoka, Habibulla Szajjári tengernagy.

Az admirális részleteket nem közölt sem a hadihajók számáról, sem a típusukról, sem az úti céljukról. Ez már a második iráni haditengerészeti erőfitogtatás egy éven belül a Földközi-tengeren.

Iráni hadihajók először tavaly februárban keltek át a Szuezi-csatornán az iszlám forradalom 1979. évi győzelme óta, hogy megmutassák az Iráni Iszlám Köztársaság tengeri hatalmát. A művelet éles hangvételű reagálásokat váltott ki Izraelben és az Egyesült Államokban.

A szombaton a Földközi-tenger vizeire érkező iráni hadihajók feltehetően a Sahid Kandi romboló és a Karg kísérőhajó, amelyek  február eleje táján iráni sajtójelentések szerint több napot töltöttek a szaúd-arábiai Dzsidda vörös-tengeri kikötőben.

Tavaly februári első földközi-tengeri küldetése során az iráni flotta két hadihajója – az Alvand osztályú, torpedókkal és hajók ellen bevethető rakétákkal felszerelt fregatt és kísérőhajója, a 33 ezer tonna vízkiszorítású Hark – Latakia szíriai kikötőben tartott pihenőt, mielőtt megkezdték volna az utat hazafelé.

Az iráni vezetés azután indított a hajókat a Földközi-tengerre, hogy a csatornát ellenőrző Egyiptomban megdőlt Hoszni Mubarak elnök hatalma. Elemzők szerint Teherán előnyt szeretett volna kovácsolni a közel-keleti felfordulásból, abból, hogy megbuknak vagy legalábbis meggyengülnek Irán fő ellensége, az Egyesült Államok támogatását élvező arab vezetők.

Az első iráni hadihajó-demonstráció élénk reakciókat váltott ki Izraelben, amely provokációnak nevezte a felvonulást, és saját flottáját riadókészültségbe helyezte. Washington figyelmeztette az iráni hadihajókat, hogy "tartsák magukat a nemzetközi joghoz, és ne kezdjenek semmilyen akcióba, amely a biztonságot veszélyeztethetné".

Az újabb iráni földközi-tengeri demonstráció az Irán és Izrael közötti feszültség növekedésének légkörében zajlik. Ezt a feszültséget az iráni atomprogram kiváltotta nemzetközi válság és az Indiában és Thaiföldön a közelmúltban végrehajtott Izrael-ellenes merényletek táplálják, mely utóbbiakat Jeruzsálemben Teherán számlájára írják.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét