Jusztin
13 °C
30 °C

Joachim Gauck a többpárti államfőjelölt

2012.02.19. 21:32 Módosítva: 2012.02.19. 22:09

Joachim Gauckot jelöli a Német Szövetségi Köztársaság államfői tisztségére a konzervatív-liberális kormánykoalíció  az ellenzéki szociáldemokratákkal és a Zöldekkel közösen - jelentette be Angela Merkel kancellár vasárnap este berlini hivatalában a jelölt jelenlétében.

A legnagyobb német kormánypárt, a kereszténydemokrata CDU is támogatja, hogy a legendás keletnémet polgárjogi harcos Joachim Gauck legyen a többpárti jelölt az államfői posztra - közölték CDU-s források vasárnap este.

Joachim Gauck és Andrea Merkel a jelölés bejelentésére érkezik.

Angela Merkel hangsúlyozta: Gauck munkásságának központi témája a szabadság és a felelősség, és ez őt, aki ugyancsak az NDK-ból származik "minden különbözőség ellenére" összeköti a jelölttel. Joachim Gauck elmondta: a háború idején született és diktatúrában nőtt fel, most pedig egy szabad ország államfője lehet.

A Christian Wulff pénteki lemondásával megüresedett tisztség betöltésének kérdése a hétvégén a kormánykoalíció szétrobbanásával fenyegető konfliktust okozott a CDU/CSU pártszövetség és a liberális FDP között. Vasárnap este azonban Angela Merkel kancellár, a CDU vezetője végül engedett a Gauck jelölését szorgalmazó liberálisoknak - jelentette több orgánum, köztük a ZDF közszolgálati televízió.