Breivik halállistát írt és 30 célpontot akart megtámadni

2012.02.20. 17:11
K EPA20120206102
Fotó: Heiko Junge

A norvég ámokfutó, Anders Behring Breivik halállistát készített 12 norvég "áruló" politikus likvidálásáról, és 30 célpontot akart megtámadni, beleértve a királyi palotát és az Amnesty International nemzetközi szervezet norvégiai irodáját – írta meg a Verdens Gang oslói napilap által kiszivárogtatott rendőrségi dokumentumra hivatkozva a Telegraph.

A norvég szélsőjobboldali, aki tavaly nyáron 77 embert ölt meg egy pokolgépes támadás és egy fegyveres akció során, a rendőrségnek elmondta, hogy eredetileg vezető politikusokat és szervezeteket akart célba venni, akiket azzal vádolt, hogy teret engedtek Norvégia muzulmán kolonizációjának.

A norvég napilap birtokába jutott dokumentum szerint Breivik fontossági szempontok alapján A, B, és C kategóriákba sorolta jövendő áldozatait. A legfontosabb 12 célpontot tömörítő lista élén Gro Harlem Brundtland szociáldemokrata politikus, a volt norvég miniszterelnök állt, aki később a klímaváltozás ügyeiért felelős ENSZ-megbízottként vált ismertté.

A rendőrségnek tudomására jutott, hogy Breivik meg akarta támadni a norvég királyi palotát, a kormányzó Munkáspárt székházát és az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet irodáját, valamint 15 ökumenikus és menekültügyi szervezetet.

Paal-Fredrik Kraby norvég ügyész ezzel összefüggésben úgy fogalmazott, hogy számos előjel utalt arra – mint például a merénylő ingatlanján talált nagyobb mennyiségű robbanóanyag –, hogy Breivik további fegyveres bombatámadást tervezett. A kihallgatás során Breivik azt állította, hogy ő nem egy, hanem három-négy autót akart felrobbantani Oslóban.

Odd Ivar Green, a vádlott egyik védőügyvédje szerint a rendőrségnek ki kellene derítenie, hogy a szóban forgó tervek mennyiben voltak valósak.

A szélsőjobboldali merénylő július 22-én autóba rejtett pokolgépet robbantott a norvég belvárosban, amibe nyolc ember halt bele, majd rendőrnek öltözve Utoya szigetére utazott, ahol 69 ember életét oltotta ki a Munkáspárt ifjúsági táborában.  • Tippek
  • Betét