A kerthelyiségekben is tiltanák a dohányzást

2012.02.21. 13:22

A dohányzás tilalmát ki kellene terjeszteni a kerthelyiségekre és a kocsmák kiülős részeire is, hogy visszaszorítsák az alkalmi dohányzás terjedését, javasolja a Daily Mail szerint az egyik új-zélandi egyetem kutatócsoportja.

Az Otago Egyetem munkatársai szerint ugyan összességében kevesebb ember dohányzik, de valójában nőtt azoknak a száma, akik alkalmanként, adott helyzetben (például a kocsmában) gyújtanak rá. Az egyik oktató, Janet Hoek szerint a dohányzásmentes kiülős helyek bevezetésével csökkenteni lehetne azoknak az ingereknek a számát, amelyek sokakat arra sarkallnak, hogy gyújtsanak rá.

Az egyetem kutatásában tizenhárom 19 és 25 év közötti fiatal vett részt, akik különböző startégiákkal indokolták, hogy mikor és mennyit dohányoztak. Állításuk szerint soha nem gyújtottak rá egyedül, valamint az alkohollal is összekapcsolták a dohányzásukat. Egyikük azt mondta, hogy akár egy egész dobozt is el tud szívni egy este, de ehhez az alkohol nélkülözhetetlen.

Amikor megkérdezték őket, hogy mit gondolnak a bárok dohányfüstmentes kiülős részeiről, amellyel a kutatók szerint szétkapcsolhatnák a dohányzást és az alkoholt, egy kivételével az összes résztvevő támogatta a felvetést, írják.  • Tippek
  • Személyi kölcsön