Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Szerbia közelebb az EU-hoz

2012.02.24. 20:00

Szerbiában és Koszovón ki-ki a maga módján méltatta, illetve bírálta a Belgrád és Pristina küldöttségei között pénteken létrejött brüsszeli megállapodást, amelynek két legfontosabb eleme Koszovó regionális képviseletét, illetve a koszovói határok integrált ellenőrzését szabályozza.

Boris Tadic szerb elnök pénteki nyilatkozata szerint a brüsszeli megállapodás azt bizonyítja, hogy „az Európa és Koszovó fémjelezte politikai vonalvezetés kiállta a történelem próbáját és bebizonyosodott, hogy ez a megközelítés egyedül a reális és ez jár eredménnyel”. A szerb elnök szerint ez a politika biztosítja Szerbia számára az európai jövőt, ez védelmezi nemzeti érdekeinket és „ez bizonyítja, hogy Szerbia Délkelet-Európa biztonsági tényezője”. Tadic úgy vélte: a legfontosabb nemzeti érdek minden akadály elhárítása, hogy Szerbia elnyerhesse a teljes jogú uniós tagsághoz vezető tagjelölti státuszt.

Mirko Cvetkovic szerb miniszterelnök szerint a brüsszeli egyezmény „összhangban van Szerbia érdekeivel és a kidolgozott megoldások kiegyensúlyozottak”. Szerbia „derűlátóan tekinthet az elkövetkező napok elé” – tette hozzá, arra utalva, hogy Belgrád közelebb került a uniós tagjelöltséghez.

Hashim Thaci koszovói kormányfő szerint „Koszovót mostantól nem mások, hanem saját maga fogja képviselni”, és az ország ezentúl „egyenrangú államként és a saját neve alatt kapcsolódhat be a két és többoldalú tárgyalási folyamatokba”. Pristinai sajtóértekezletén pénteken Thaci hangsúlyozta, hogy a Belgrád és Pristina közötti brüsszeli megállapodás „belépőt jelent a vízummentességet jelentő folyamatba, Koszovó kereskedelmi kapcsolatokat létesíthet az Európai Unióval és kezdetét veszi (az uniós) stabilizációs és csatlakozási folyamat”.

Aleksandar Vucic, a Szerb Haladó Párt alelnöke a brüsszeli híreket úgy kommentálta: „ha Szerbia megkapja a tagjelölti státust, azonnal hatalomváltásra van szükség, hogy ezt a státust megfelelő módon ki lehessen használni”. A szerbiai Liberális Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga Belgrád számára „jó hírként” és a „jövőbe vezető egyetlen útként” értékelték a brüsszeli tárgyalások végét.

Vojislav Kostunica, a szerb Demokrata Párt elnöke a brüsszeli megállapodás kapcsán kiemelte, hogy azzal az Európai Unió és a belgrádi hatalom birtokosai súlyos csapást mértek a szerb népre és államra. „Szerbiát pénteken megalázták Brüsszelben és az EU rákényszerítette Szerbiát arra, hogy tettestárs legyen egy független koszovói állam megteremtésében” – mondta Kostunica.

Dragan Todorovic, a Szerb Radikális Párt alelnöke szerint a brüsszeli megállapodással „Amerika és az EU befejezi Koszovó elrablását Szerbiától”.

Támogatják a tagjelölti státuszt

A bolgár, cseh, magyar és szlovák külügyminiszter pénteken közös levélben javasolták, hogy Szerbiának a jövő heti EU-külügyminiszteri találkozón adják meg a tagjelölti státust. Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjéhez, Catherine Ashtonhoz és az Európai Bizottság bővítésért felelős tagjához, Stefan Füléhez intézett levélben a négy külügyminiszter a belgrádi reformlépésekkel indokolja a tagjelölti státust, továbbá azzal, hogy Szerbia eleget tett nemzetközi kötelezettségeinek.

A külügyminiszterek szerint a hivatalos tagjelölti státus hétfői elismerését az EU március 1-i csúcstalálkozója erősíthetné meg. A négy külügyminiszter ezzel csatlakozott osztrák, olasz és francia kollégájuk csütörtöki kezdeményezéséhez, ők is Ashtonnak írt levelükben nyomatékosították, hogy Szerbia eleget tett az EU decemberi csúcsán megfogalmazott feltételeknek.

Martonyi János magyar, Karel Schwarzenberg cseh, Mikulás Dzurinda szlovák és Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszter a levélben aláhúzzák, hogy nem volna szabad ismét elhalasztani a tagjelölti státus megadását, mert ez utóbbi kedvezően befolyásolja a további szerb reformokat és biztosítja, hogy az ország az Európai Unióba vezető pályán marad. Azonkívül "nagy szükség" van annak jelzésére, hogy az EU a bővítés útján marad.