26 halott egy jemeni robbantásban

2012.02.25. 13:24

A köztársasági gárda katonái vesztették életüket szombaton egy öngyilkos merényletben a dél-jemeni Mukallában, az elnöki palota bejárata előtt – közölték egészségügyi források. Az autós robbantásnak eddig 26 halottja van.

tag reuters.com,0000 binary GM1E82P1T3X01-BASEIMAGE

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijában az Indiai-óceán partján fekvő, Hadramaut tartománybeli városban – közölte egy katonai hírforrás az AFP hírügynökséggel. Magas rangú tisztségviselők nem tartózkodtak a palotában. Sokan megsérültek a merényletben.

A támadás azután történt, hogy az új elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi letette hivatali esküjét a parlament előtt, felváltva Ali Abdalláh Szálehet, aki több hónapos tiltakozás után mondott le. Manszúr Hádi volt az egyetlen elnökjelölt, 99,8 százalékkal nyert a választáson a szavazásra jogosultak több mint 06 százalékának részvétele mellett.

Abed Rabbo Manszúr Hádi
Abed Rabbo Manszúr Hádi
Fotó: Khaled Abdullah

Jemen déli részén egyre nő a szeparatista mozgalom, északon pedig a síta felkelők és az al-Kaida befolyása erősödik. Sokan tartottak tőle korábban is, hogy a szélsőségesek ki fogják használni a krízist, ami Száleh lemondása óta tapasztalható. Egy televíziós beszédében Manszúr Hádi kijelentette, hogy "nemzeti és vallási kötelességük" folytatni a háborút az al-Kaida ellen.

Felszámolták a déli-jemeni szakadárok sátortáborát

Egy katona meghalt, másik három ember – közöttük egy nő – pedig megsebesült egy lövöldözésben, amikor a jemeni hadsereg felszámolta a szakadár déli mozgalom egyik ádeni sátortáborát. A hadsereg megrohanta a Manszúra negyedben, a Mártírok terén hónapokkal korábban felvert tábort, amelynek lakói keményen ellenálltak. Több órán át tartott a lövöldözés, mire a katonáknak sikerült a sátrakat lebontani.

Áden az 1990 előtt független Dél-Jemen autonómiáját, sőt függetlenségét követelő szakadárok központja. Az autonómiapártiak súlyosan megzavarták kedden az előre hozott elnökválasztást, amelyet az egyetlen jelölt, Abed Rabbo Manszúr Hádi korábbi alelnök nyert meg.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport