Irén, Írisz
5 °C
15 °C

26 halott egy jemeni robbantásban

2012.02.25. 13:24

A köztársasági gárda katonái vesztették életüket szombaton egy öngyilkos merényletben a dél-jemeni Mukallában, az elnöki palota bejárata előtt – közölték egészségügyi források. Az autós robbantásnak eddig 26 halottja van.

tag reuters.com,0000 binary GM1E82P1T3X01-BASEIMAGE

Egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát gépkocsijában az Indiai-óceán partján fekvő, Hadramaut tartománybeli városban – közölte egy katonai hírforrás az AFP hírügynökséggel. Magas rangú tisztségviselők nem tartózkodtak a palotában. Sokan megsérültek a merényletben.

A támadás azután történt, hogy az új elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi letette hivatali esküjét a parlament előtt, felváltva Ali Abdalláh Szálehet, aki több hónapos tiltakozás után mondott le. Manszúr Hádi volt az egyetlen elnökjelölt, 99,8 százalékkal nyert a választáson a szavazásra jogosultak több mint 06 százalékának részvétele mellett.

Abed Rabbo Manszúr Hádi
Abed Rabbo Manszúr Hádi
Fotó: Khaled Abdullah

Jemen déli részén egyre nő a szeparatista mozgalom, északon pedig a síta felkelők és az al-Kaida befolyása erősödik. Sokan tartottak tőle korábban is, hogy a szélsőségesek ki fogják használni a krízist, ami Száleh lemondása óta tapasztalható. Egy televíziós beszédében Manszúr Hádi kijelentette, hogy "nemzeti és vallási kötelességük" folytatni a háborút az al-Kaida ellen.

Felszámolták a déli-jemeni szakadárok sátortáborát

Egy katona meghalt, másik három ember – közöttük egy nő – pedig megsebesült egy lövöldözésben, amikor a jemeni hadsereg felszámolta a szakadár déli mozgalom egyik ádeni sátortáborát. A hadsereg megrohanta a Manszúra negyedben, a Mártírok terén hónapokkal korábban felvert tábort, amelynek lakói keményen ellenálltak. Több órán át tartott a lövöldözés, mire a katonáknak sikerült a sátrakat lebontani.

Áden az 1990 előtt független Dél-Jemen autonómiáját, sőt függetlenségét követelő szakadárok központja. Az autonómiapártiak súlyosan megzavarták kedden az előre hozott elnökválasztást, amelyet az egyetlen jelölt, Abed Rabbo Manszúr Hádi korábbi alelnök nyert meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!