Afgán rendőr lövöldözhetett a kabuli minisztériumban

2012.02.26. 10:36 Módosítva: 2012.02.26. 10:41

Egy afgán rendőrt gyanúsítanak azzal, hogy szombaton lelőtt két magasrangú amerikai NATO-tisztviselőt a kabuli belügyminisztériumban szombaton, írja a BBC. A NATO az összes munkatársát visszahívta az afgán minisztériumokból a lövöldözés után.

Az elsőszámú gyanúsítottként kezelt 25 éves Abdul Saboor elmenekült a támadás után. A terrorelhárítás éjszaka rajtaütött a férfi otthonán az északkeleti Parwan tartományban, kabuli rokonait pedig kihallgatják.

Saboor több afgán minisztériumban is megfordult már, de egy ideje már a belügyminisztériumban dolgozott. Hozzáfért a minisztériumok által használt biztonságos rádiófrekvenciákhoz is.

A támadást az afgán tálibok vállalták magukra. A szervezet szerint a lövöldözés bosszú volt a bagrami NATO-támaszponton történt Korán-égetés miatt, ami ellen már ötödik napja tüntetnek Afganisztánban. Az amerikai hadsereg még vizsgálja, hogy miért égettek el Koránokat a bagrami támaszponton, de állítólag a könyvekben szélsőséges bejegyzések voltak és a foglyok üzenetváltásra használták fel azokat.

Számos afgán minisztériumban dolgoztak amerikai tanácsadók, részben kiképzőként, részben az ellenőrzés átadására készítik fel az afgánokat a külföldi csapatok 2014-re tervezett kivonása utáni időszakra.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport