Mégsem tilos a népirtás tagadása Franciaországban

2012.02.28. 20:07
Alkotmányellenes az a törvény, amely büntetendővé teszi a Franciaországban elismert népirtások, köztük az örmények elleni genocídium tagadását – döntött kedden a francia alkotmánytanács.

Az alkotmánytanács szerint a szóban forgó törvény vét a véleményszabadság követelménye ellen. A döntés értelmében a Törökország által élesen bírált jogszabály nem léphet hatályba.

Januárban a felsőház 127 igen szavazattal 86 ellenében hagyta jóvá a nemzetgyűlés által korábban megszavazott javaslatot. Miután a szenátus nem változtatott a szövegen, a tervezetet amelynek alapján a törvény megsértőire egy évi elzárás és 45 ezer eurós pénzbüntetés lesz kiszabható véglegesen elfogadta a parlament.

Az alkotmánytanács indoklása szerint egy törvény büntetheti a véleménynyilvánítás gyakorlásával való visszaélést, ahogy ez az holokauszttagadásról 1990-ben elfogadott törvény esetében történik, de magának ennek a szabadságnak a gyakorlását nem. Márpedig a január 23-i törvény a francia törvények által elismert minden genocídium nyilvánosan történő tagadását szankcionálja egyévi elzárással és 45 ezer eurós pénzbüntetéssel.

Egymásnak feszült a két ország

A törvény december vége óta feszültségeket okozott Törökországgal, amely nem ismeri el az örmény népirtást, s az utolsó pillanatig  meghátrálásra próbálta késztetni a francia parlamentet.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő korábban nyíltan diszkriminatívnak,  rasszistának, illetve a gondolatszabadság ellen elkövetett mészárlásnak nevezete a francia szenátus által elfogadott törvényt , amely büntetni fogja az Ottomán Birodalomban elkövetett örmény népirtás tagadását. Erdogan parlamenti felszólalásában kijelentette, hogy Törökország semmisnek tartja a törvényt, illetve hogy az ország lépésről lépésre szankciókat vezet majd be Franciaország ellen, ahonnan nem lesz visszaút.

A párizsi török nagykövetség azonnal elégedettségét fejezte ki a döntés miatt, s annak a reményének adott hangot, hogy az javíthat a török-francia kapcsolatokon. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes szerint az alkotmánytanácsi határozattal elkerülhetővé vált a diplomáciai válság Párizs és Ankara között. „Az alkotmánytanács igazságos, a politikai megfontolásokat figyelmen kívül hagyó döntést hozott" írta a Twitteren a török politikus.

Újat írnak

A francia köztársasági elnök azonban azonnal megbízta a kormányt azzal, hogy az alkotmánytanácsi ajánlások figyelembe vételével dolgozzon ki új tervezetet az örmény népirtás tagadásának tiltásáról. Nicolas Sarkozy tudomásul vette a döntést, és „érzékeli mindazoknak a hatalmas csalódottságát és mélységes szomorúságát, akik elismeréssel fogadták annak a törvénynek az elfogadását, amely minden genocídium tagadását büntetni kívánta" olvasható az elnöki hivatal által kiadott közleményben.

Franciaország eddig két genocídiumot ismert el, a holokausztot és az örmények népirtását, de csak az előbbinek a tagadását büntette. A francia parlament már 2001-ben népirtásnak minősítette az 1915 és 1917 között lezajlott törökországi tömegmészárlást, amelyben az örmény fél szerint 1,5 millióan vesztették életüket.