Tekla
5 °C
19 °C

Kártérítést kap a szerb légitársaságnál megalázott német pilóta

2012.02.29. 15:17
A Jat Airways szerb nemzeti légitársaságot a bíróság 38 ezer eurónak megfelelő összeg megfizetésére kötelezte, mert alkalmazottai az egyik pilótájával szemben diszkriminatív módon viselkedtek, és folyamatosan zaklatták, gúnyolták.

A belgrádi bíróság elsőfokú ítéletében kimondta, hogy a Jat Airways 2009 áprilisa, tehát a megkülönböztetést tiltó törvény hatályba lépése óta diszkriminatív magatartást tanúsított Aleksandar Pfeifer pilótával szemben.

A 49 éves férfi tavaly júniusban nyújtott be keresetet a szerb légitársaság ellen, mert – mint állította – "munkahelyén rendszeres megkülönböztetésnek és zaklatásnak volt kitéve, mert német származású és katolikus vallású".

A belgrádi bíróság ítéletében kimondta, hogy a Jat Airways "beszüntetett minden normális kommunikációt Pfeiferrel, több alkalommal hivatalosan beszélgetésre idézték be őt, majd ezekre a beszélgetésekre rendre nem került sor. Törvénytelenül azzal fenyegették, hogy felbontják munkaszerződését. A Jat nem tájékoztatta Pfeifert repülési feladatairól és ahelyett, hogy felszállási engedélyeket kapott volna, minden indoklás nélkül oktató órákra citálták".

A Jat alkalmazottai – hangsúlyozza a bírósági ítélet – éveken át szégyenteljesen és sértő módon Lehr tábornoknak (a Belgrád 1941. április 6-i bombázását irányító német főtiszt) gúnyolták és "sváb" jelzővel illették.