Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

8 milliárd dolláros kártalanítást fizet a BP

2012.03.03. 12:50
A keresetet benyújtók többségével, több mint 100 ezer halásszal, helybélivel és takarítómunkással egyezett ki pénteken a British Petrol, akiknek megközelítőleg 7,8 milliárd dollár (majdnem 1700 milliárd forint) kártérítést fog kifizetni a vállalat a 2010-ben a Mexikói-öbölben bekövetkezett Deepwater Horizon olajfúrótorony balesete miatt.

„A felajánlott megoldás jelentős előrelépést jelent a Deepwater Horizon balesetéből fakadó problémák megoldása felé és hozzájárul a Mexikói-öböl körzetének gazdasági és környezeti helyreállításához” – kommentálta a bejelentést Bob Dudley, a BP vezérigazgatója.

Bár a BP elkötelezett a tárgyalásos megoldás mellett, a cég azt továbbra is tagadja, hogy felelősség terhelné, amiért 84 napon keresztül szivárgott az olaj a Deepwaterből a tengerbe. Az USA kormánya és az egyes tagállamok kormányzatai nem fogadják el az érvelést, így velük folytatódik a bírósági per. Vannak egyéb magánvádas eljárások is, amiket nem fed le a mostani megegyezés.

Azokat az embereket, akikkel most kiegyezett a nemzetközi olajcég, egy külön erre a célra félretett 20 milliárd dolláros alapból fogják kárpótolni. A közzétett 7,8 milliárd dolláros kifizetés csak becslés, mivel a konkrét összegek egyénenként változhatnak, de így is a többszöröse az Exxon Valdez-i olajipari katasztrófának, ami az egyik legnagyobb volt az ágazat történetében, folyóáron mégis csak 1,8 milliárd dollárnyi kártérítésbe került.

A BP elleni per a megegyezés miatt újra csúszni fog. Elvileg már ezen a héten el kellett volna kezdődnie, de a vitás felek haladékot kértek az egyeztetéshez és mivel megegyeztek, a helyzet ismét annyira megváltozott, hogy újabb szünet következik. A tárgyalást azonban bizonyosan megtartják, hogy pontosan megnevezzék az eset felelőseit, ugyanis a BP mellett annak beszállító cégeit ás társvállalkozóit (Transocean, Halliburton) is megvádolták.

A Fox News szerint a teljes peranyag jelenleg 72 millió oldalnyi írott szöveget tesz ki és több mint 300 tanú jelent meg a bíróság előtt. Az, hogy egy ügyként lehet tárgyalni az egészet, az eljáró bírónak köszönhető, aki szakmai tapasztalatára hivatkozva úgy döntött, összevonja a több száz BP ellen benyújtott kérelmet.