no

Felrobbant egy fegyverraktár Kongóban

2012.03.04. 15:00
Felrobbant vasárnap a Kongói Köztársaságban egy fegyverraktár, kioltva legalább kétszáz ember életét, és megsebesítve 1500 személyt.

A robbanássorozatot egy brazzaville-i fegyverraktárban keletkezett tűz okozta, és a detonációt a szomszédos Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában is érezni lehetett. Charles Zacharie Boawo védelmi miniszter a televízióban igyekezett megnyugtatni a két ország közvéleményét.

"Azok a robbanások, amelyeket Önök hallottak, nem háborút, államcsínyt vagy akár lázadást jelentenek. Az incidenst egy fegyverraktárban kiütött tűz okozta"  mondta a miniszter.

Betu Bangana, az elnöki hivatal protokoll vezetője a Reutersnek a hivatalos és kórházi forrásokra hivatkozva azt mondta, a robbanásnak már 200 halálos áldozata van. Délelőtt egyébként az első hírek még csak néhány halottról szóltak.

Sok épület összedőlt, szemtanúk szerint a katonák lezárták a környéket, a helyiek elmenekültek. A nagyobb robbanásokat több kisebb követte. "Legalább öt-hat nagyobb robbanást hallottam, amely kitörte a lakásom ablakát, és amely levitte a plafont – nyilatkozta egy férfi a Reutersnek.

A helyi televízió több olyan képet is mutatott, ahol a pánikba esett emberek a kórházakba rohannak, illetve ahol a túlzsúfoltság miatt az orvosok azt mondták, kiválasztják a legsúlyosabb sérülteket, és azokat műtik meg elsőként.

Didier Boutsindi, az elnöki hivatal munkatársa elmondta, hogy sokan, köztük nagybátyja, az összedőlt épületek alatt vesztették életüket. Egy összedőlt templom maga alá temette a hívőket.
"A halottak egy részét kihozták, és megerősíthetem, hogy még sok a halott belül" – fűzte hozzá. Más szemtanúk elmondták, hogy a sebesültek között van több száz kínai vendégmunkás. "Olyan, mintha egy cunami söpört volna végig" – mondta egy diák.

A szomszédos Kongóban a kinshasai kormány szóvivője elmondta, hogy a városközpontban néhány ablakot betört a robbanás, de halottakról nem érkezett jelentés, és azóta az élet visszatért a normál kerékvágásba.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport