Nándor
9 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Robert Fico szerint hazudott Malina Hedvig

2012.03.04. 15:38

Nem történtek meg azok a dolgok, amelyeket Malina Hedvig a megveretésével kapcsolatban állított, jelentette ki egy politikai vitaműsorban vasárnap Robert Fico, a legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) vezetője. Alig egy hónappal ezelőtt a szlovák kormány - a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése után - sajtóközleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügye miatt.

"Jogerősen le van zárva, hogy amit Malina Hedvig állított, az nem történt meg" – mondta Fico a Markíza kereskedelmi televízió vitaműsorában. Szerinte ma már csak arról folyik a vita, hogy Malina Hedvig ellen folytatódjon-e a hamis tanúzás miatt indult eljárás, vagy sem.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves szlovákiai magyar diáklányt Nyitrán két férfi megverte, a lány vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Az akkori kormányfő és belügyminisztere (Fico és Robert Kalinák) azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg. Emiatt 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a szlovák hatóságok eljárást indítottak Malina Hedvig ellen. Ez az eljárás jelenleg is tart.

A szlovákiai politikai pártok támogatottságát kutató felmérések már hónapok óta Robert Fico pártját, a Smert tartják a március 10-i előrehozott parlamenti választások legnagyobb esélyesének. Egyes felmérések szerint Robert Fico a választások során annyi szavazatot szerezhet, ami lehetővé tenné számára, hogy egyedül alakítson kormányt. Fico azonban többször is kizárta az egyedül kormányzás lehetőségét. A szlovák sajtó egy Smer-es többségű kormánykoalíció esetében a Ján Fígel vezette, jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalmat (KDH) és a Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar pártot tartja Robert Fico legvalószínűbb koalíciós partnereinek.