Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Elengedték az ellenzéki vezetőket Moszkvában

2012.03.06. 06:28

A jegyzőkönyv felvétele után elengedték a rendőrségről az orosz ellenzéki vezetőket, akiket hétfőn este vettek őrizetbe Moszkvában a Vlagyimir Putyin elnökké választása elleni tiltakozó akciókon.

A közigazgatási eljárás alá vont Szergej Udalcov, a Baloldali Front vezetője, Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom társelnöke, Alekszej Navalnij közismert blogger, Eduard Limonov író, a Más Oroszország nevű nacionalista-bolsevik párt vezetője vagy éppen Dmitrij Gyemuskin nacionalista vezető kedden köteles a bíróságon megjelenni, mert megsértette a tüntetésekről szóló törvényt. A bíróság ezért legfeljebb 2000 rubeles (mintegy 50 eurós) bírságot szabhat ki rájuk.

A moszkvai rendőrség beszámolója szerint összesen mintegy 250 embert vettek őrizetbe. Ellenzéki vezetők viszont azt mondják, hogy 500-1000 demonstrálót vittek be a rendőrségre.

Szentpéterváron engedély nélkül tartottak Putyin-ellenes tüntetést. A belvárosban közel ezerötszázan gyűltek össze, s a rendőrség tájékoztatása szerint mintegy háromszáz tüntetőt őrizetbe is vettek. Pár százan tüntettek Nyizsnyij Novgorodban is.

A vasárnapi elnökválasztás előzetes eredménye szerint Vlagyimir Putyin kormányfő győzött a szavazatok 63,60 százalékával. A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért, a békés hatalomváltásért szervezett akciókkal.