Luca, Ottilia
2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Holokauszttagadással vádolják a román szocdemek szóvivőjét

2012.03.07. 13:56
Holokauszttagadással vádolja a romániai holokauszt tanulmányozása céljából alapított intézet Dan Sovát, a román ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivőjét, aki egy tévéműsorban kijelentette, hogy "Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük".

A politikus a PSD szenátora, akit pártja nemrég nevezett ki szóvivőnek. Dan Sova egy televíziós műsorban jelentette ki, hogy a történelmi adatok szerint 1941-ben huszonnégy zsidót mészároltak le Jászvásáron a német katonák, a bűncselekmény elkövetésében pedig román katonák nem vettek részt. Sova szerint a jászvásári pogromért kizárólag a német hadsereg tehető felelőssé. A politikus emellett kijelentette, hogy Romániában a zsidóknak soha nem kellett szenvedniük.

Alexandru Florian, a romániai holokauszt tanulmányozása céljából létesített intézet igazgatója szerint Sova kijelentéseivel lényegében tagadja a romániai holokausztot, ami sérti a romániai törvényeket. Az intézet szerint a politikus kijelentéseivel mentegetni próbálja a Ion Antonescu tábornok vezette román kormányt, amely 250 ezer román és ukrán zsidó megöléséért felelős.

Az intézet emlékeztetett arra, hogy a román kormány és a jászvásári hatóságok 2011 júniusában emlékeztek meg a jászvásári pogrom hetvenedik évfordulójára, az intézet szakemberei pedig 2010 őszén fedeztek fel Jászvásár közelében egy tömegsírt, amelyben 36 zsidó áldozat földi maradványaira bukkantak.

A szenátor utólag sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "tévesen értelmezték" szavait, és kijelentette, hogy a jászvásári pogrom, valamint az Antonescu-kormány zsidóellenes politikája "megkérdőjelezhetetlen tény, amit senki nem tagadhat".

Michael Shafir, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem professzora szerint azonban a politikust nem értette félre senki, és szerinte a PSD-nek egyértelműen el kell határolódnia a szenátor kijelentéseitől.

Victor Ponta, a PSD elnöke szerint Sova elmagyarázta, hogy tévesen fejezte ki magát, és reményét fejezte ki, hogy tanult az esetből.

1941 júniusában Ion Antonescu román tábornok, Románia akkori teljhatalmú ura parancsot adott arra, hogy Jászvásárt tisztítsák meg a zsidóktól. A június 28-án kezdődött  pogromnak összesen több mint tizenkétezer zsidó áldozata volt.