Japánban ismét megszólaltak a szirénák

2012.03.11. 13:45

Néma tiszteletadással és fohászokkal emlékeztek Japánban vasárnap az egy évvel ezelőtti pusztító erejű földrengés és szökőár áldozataira. Sokfelé az atomipar ellen tüntettek, a miniszterelnök pedig kijelentette, hogy az atomválság nem tekinthető lezártnak, amíg a fukusimai atomerőmű környékére nem költözik vissza mindenki, aki elmenekült onnan a nukleáris baleset miatt.

Japán-szerte tartottak megemlékezéseket, pillanatnyi néma csönddel adózva az áldozatok emlékének. Még Tokió forgalmas Sibuja bevásárlónegyedében is megállt rövid időre az élet: délután, egy évvel a földrengés után percre pontosan megszólaltak a szirénák, a járókelők megálltak, és csak a tiszteletadás után folytatták útjukat.

A legnagyobb pusztítást elszenvedett kormányzóságokban a túlélők gyertyákat gyújtottak az áldozatok emlékére. A japán tévé- és rádiócsatornák külön műsorokat szenteltek az egy évvel ezelőtt történteknek, és sok olyan szemtanút szólaltattak meg, akik megosztották a nézőkkel, a hallgatókkal a hozzátartozóik elvesztése miatt érzett fájdalmukat, az újjáépítés lassúsága miatti haragjukat.

Noda Josihiko miniszterelnök és Akihitó csaszár a tokiói Nemzeti Színházban vett részt a kormány által szervezett emlékünnepségen. "Kormányunk még adós az atomválság lezárásával. Nem tekinthetjük a problémát megoldottnak, amíg az evakuáltak nem tudnak hazatérni" – mondta a miniszterelnök. Fogadkozott, hogy Tokió levonja a megfelelő következtetéseket a balesetből, és korrigálni fogja atomipari politikáját.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport