Bernadett
0 °C
4 °C

Sarkozy: Felül kell vizsgálni Schengent

2012.03.11. 18:34 Módosítva: 2012-03-11 18:43:47
A bő egy hónap múlva esedékes francia elnökválasztáson a szocialista Francois Hollande 15 százalékkal vezet a közvéleménykutatásokban, Sarkozy egyre bátrabban pengeti a protekcionizmus és bevándorlásellenesség húrjait.

A másfél hónap múlva esedékes francia elnökválasztás előtt a schengeni egyezmény felülvizsgálatát sürgette vasárnap Nicolas Sarkozy francia államfő a Párizs közeli Villepinte-ben tartott választási nagygyűlésén, jelezve, hogy amennyiben egy éven belül nem valósul meg egy "schengeni politikai kormányzat", Franciaország felfüggesztheti az övezetben való részvételét.

A több tízezer kormánypárti választó előtt elmondott egyórás beszédében a jobboldali jelölt amerikai mintára szabályozást is követelt annak érdekében, hogy az európai közbeszerzésekből ezentúl csak az Európában termelő kis- és középvállalatok részesülhessenek.

000 DV1138165
Fotó: Lionel Bonaventure

"Európa nem lehet fenyegetés, Európának a védelmet kell jelentenie" – fogalmazott a köztársasági elnök. Hozzátette: "Egész életemben hittem Európában, egész életemben Európára szavaztam, egész életemben Európát védtem. De ha a mai világban Európa nem vonja le magának a válság tanulságait, akkor a cselekvéshez való eszköz helyett a tehetetlenség tényezőjévé fog válni, s egy olyan Európa lesz belőle, amely elárulta az alapító atyák kezdeti álmát".

Ennek szellemében a schengeni egyezményt illetően Sarkozy úgy látja, hogy az már "nem képes a helyzet súlyosságára válaszolni", ezért felül kell vizsgálni. "Olyan strukturális reformot kell megvalósítani Schengennel, mint amilyet az euróval megcsináltunk. A migrációs hullám kezelését nem hagyhatjuk kizárólag a technokraták és a bíróságok kezében" – mondta hatalmas tapsvihar közepette a jobboldali jelölt.

"Büntetni, felfüggeszteni és ki kell zárni egy nem teljesítő államot a schengeni szerződésből, ahogy az eurózónából is egy olyan országot, amely nem teljesíti a kötelezettségeit" – követelte Sarkozy.

000 DV1138092
Fotó: Joel Saget

A francia elnök "az illegális bevándorlás elleni harcban közös frontot" szeretne Európában, valamint olyan "válságkezelő eszközök" létrehozásáért szállt síkra, amelyekkel a "rendkívüli körülményekkel szembesülő országokat" segíteni lehet. A menekültjogot és a külföldiek jogait illetően is "megerősített konvergenciára" van szükség szerinte az európai tagállamok között. "Nem fogadhatjuk el az Európa külső határainál tapasztalható határellenőrzési elégtelenségeket" - hívta fel a figyelmet.

"Ha azt tapasztalom a következő 12 hónapban, hogy semmilyen komoly fejlődés nem történik ebben az irányban, akkor Franciaország felfüggesztheti részvételét a schengeni egyezményben addig, amíg a tárgyalások nem vezetnek eredményre" – mondta a francia elnök.

Sarkozy a gazdaságban – amerikai mintájú – protekcionista intézkedés bevezetését kérte Európától az európai vállalatokra annak érdekében, hogy az Európában termelő és gyártó vállalatok részesülhessenek európai közpénzekből. Arra is utalt, hogy amennyiben az Európai Unió ezen a téren sem lép előre egy éven belül, Franciaország egyoldalúan fogja a szabályozást megvalósítani és létrehozza "saját chartáját" a francia kis- és középvállalatok védelmében.

000 DV1138216
Fotó: Eric Feferberg

A köztársaságielnök-választás első fordulóját április 22-én, a másodikat pedig május 6-án tartják Franciaországban. Valamennyi felmérés a szocialista jelölt, Francois Hollande győzelmét jelzi előre a szavazatok 56-59 százalékával Nicolas Sarkozyval szemben, aki alig 41-44 százalékra számíthat.