Erzsébet
1 °C
4 °C

Tizenévesek okozhatták a krasznahorkai tüzet

2012.03.11. 11:52 Módosítva: 2012-03-11 14:38:06

Két gyereket gyanúsít a rendőrség a krasznahorkai várban pusztító tűzvész okozásával, írja a bumm.sk. A feltételezés szerint 11 és 12 éves fiúkról van szó, akik cigarettázni akartak.

A két fiú felgyújtotta a füvet a domboldalon, amitől aztán lángra kapott a vár tetőszerkeszete. A rendőrség közveszélyokozás miatt indított eljárást. Mivel a két fiú kiskorú, nincs büntetőjogi felelősségük.

Daniel Lipšic belügyminiszter vasárnap közölte, csak a tűzoltók gyors beavatkozásának köszöhető, hogy a vár nem égett le teljesen. "A gyors reagálást segítette, hogy a tűzoltók néhány éve itt tartottak gyakorlatot. Nagyon gyorsan és ügyesen sikerült a helyszínre jutniuk, és a leghatékonyabb módszerrel megkezdeniük az oltást" – mondta Lipšic.

A lángok szombat kora délután csaptak fel. Az első helyszíni terepszemle alapján azt állapíthatták meg, hogy bár a vár teljes tetőszerkezete leégett és beomlott, a mennyezet bírta a terhelést és a lehetőségekhez képest megóvta a gyűjteményt. A megmaradt műtárgyakat előbb a váron belül gyűjtik védett helyre, majd valószínűleg a kassai Technikai Múzeum biztosít számukra megfelelő tárlóhelyeket.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a rendkívüli jelentőségű kulturális emlék felújítási kiadásaiból. Hazánk a Miniszterelnökség tájékoztatása szerint kész segítséget nyújtani, és hozzájárulni „a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez”.

Krasznahorkaváralja a kassai kerület rozsnyói járásában található. A vár nevezetes turistalátványosság Rozsnyó környékén, az épület felújított állapotban, múzeumként is üzemelt. A közeli kempingben nyaranként a szlovákiai magyar egyetemisták szervezete, a Diákhálózat szokott táborokat rendezni.

A várat a 13. század második felében a Csetneki és Máriássy család építtette, 1352-ben bővítették. Oklevél 1341-ben említi először. A vár 1817-ben villámcsapás okozta tűz miatt égett le először.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?