Vince, Artúr
-5 °C
2 °C
Index - In English In English Eng

Vajdasági zászlót égettek Újvidéken

2012.03.12. 16:49 Módosítva: 2012.03.12. 16:55

A Vajdaság autonómiáját jelképező zászlót égettek el Újvidéken a  Nasi (Mieink) néven ismert Szerb Népi Mozgalom (SNP) szélsőséges tömörülés tagjai - adta hírül hétfőn a Tanjug szerb hírügynökség. A vasárnap esti akcióval  Ratko Mladics előtt kívántak "tisztelegni" a Hágában fogva tartott szerb háborús bűnös születésnapja alkalmából.

Ezzel egy időben az újvidéki rendőrkapitányság közvetlen közelében a Mladicsnak szóló születésnapi falfirkákat és a hágai háborús bűnös arcképét festették fel a falakra.

A "Nasi 1389" néven is ismert szélsőségesek már szombaton jelezték, hogy a szélsőséges csetnikek szervezetével karöltve akciót kezdenek Ratko Mladics születésnapjának megünneplésére. A Nasi neve mellett szereplő dátum - 1389 - utalás a mai Koszovó területén lezajlott rigómezei csatára, amelyben elbukott a középkori szerb állam a törökökkel szemben vívott ütközetben.

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) és a Szerb Megújhodási Mozgalom (SPO) pártok aktivistái hétfőn lemeszelték a falfirkákat és a Mladicsot ábrázoló képeket. "Lemeszeljük a gyűlöletet Újvidéken" - üzenték a két párt aktivistái.