Ukrajnában betiltják a dohányreklámokat

2012.03.13. 19:54

Az erről szóló törvényt Viktor Janukovics elnök kedden írta alá. A jogszabály többek között betiltja a dohánytermékek bármilyen formájú reklámozását, vásárlásuk ösztönzését, márkanevek hirdetését. A törvény a kihirdetését követően fél évvel lép hatályba.

Ukrajnában naponta átlagosan 300, évente 100-110 ezer ember hal meg dohányzás következtében.

Mikola Poliscsuk professzor, volt ukrán egészségügyi miniszter az ukrajnai dohányzási helyzetről 2010 áprilisában elmondta, hogy a dohányzó férfiak számát tekintve Ukrajna első helyen áll Európában, míg a női dohányosok számát illetőn a Független Államok Közössége tagországai között foglal el vezető helyet. Emellett Ukrajna ott van a világ legtöbb dohányterméket fogyasztó hét országa között.

Poliscsuk pozitív fejleménynek nevezte, hogy a közterületi dohányzás ellen hozott intézkedések és a dohányáruk jövedéki adójának emelése kedvezően befolyásolta a dohányzás alakulását az országban. Ennek köszönhetően az előző három-négy évben a felnőttek körében 37 százalékról 25 százalékra, a gyerekek és serdülőkorúak között pedig közel felére csökkent a dohányzók száma - mutatott rá, megjegyezve:  ez közel egymillió embert érint. Volt bizonyos csökkenés a dohányzás miatt bekövetkező szívinfarktusok és agyvérzések számát illetően is, de a folyamat még nem öltött tömeges jelleget.  • Hírek
  • Hírek