Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Extrémsportoló ugrott 21 kilométerről

2012.03.15. 21:42

Felix Baumgartner 21 600 méteres magasságból ugrott ki, és biztonságosan földet ért csütörtökön az új-mexikói Roswellben; ezzel sikeresen abszolválta az első próbaugrást a 42 éves osztrák extrémsportoló, aki arra készül, hogy a történelem leghosszabb szabadesését hajtja végre 36 kilométer magasból, a sztratoszférából.

A salzburgi ejtőernyős egy speciális kapszula belsejében, héliumballonnal emelkedett a magasba, majd szkafanderszerű öltözékben vetette magát a mélybe. Majdnem 4 percen át zuhant szabadon, míg ki nem nyitotta az ernyőjét. Az egész ugrás összesen 8 percig tartott. A rekordkísérlet előtt Baumgartnernak még egy próbaugrást kell végrehajtani, amazt 27,4 kilométeres magasságból.

Az osztrák sportembernek az a célja, hogy ő legyen az első ember, aki repülőgép segítsége nélkül lépné, azaz zuhanná át a hangsebesség határát. Ezzel a mutatvánnyal négy rekordot is megdönthet, hőlégballonnal ugyanis ilyen magasra ember még nem repült fel, ezen felül - a legmagasabbról végrehajtott ugrás mellett - ő lehet az első ember, aki szabadesés során átlépi a hangsebességet, illetve a leghosszabb ideig tartó földet érés is az ő nevéhez fűződhet.

Baumgartner az ugrással a 81 éves Joe Kittinger 50 évvel ezelőtt felállított rekordját akarja megdönteni. Kittinger 1960-ban az amerikai légierő tagjaként 31 333 méter magasból ugrott, ezzel mind a mai napig ő tartja a legnagyobb magasságból és a leghosszabb szabadeséssel végrehajtott ejtőernyős ugrás rekordját.

Felix Baumgartner a magas épületekről végrehajtott extrémugrásairól vált ismertté, és ő volt az első, aki 2003-ban szárnyakon, emberi és gépi segítség nélkül átrepülte a Nagy-Britanniát és Franciaországot elválasztó La Manche-csatorna 35 kilométer széles szakaszát.

A sztratoszféraugrás helyszínéül az új-mexikói Roswellt választották, mert ott optimálisak az időjárási viszonyok, megvan a szükséges infrastruktúra, és kellően gyéren lakott a környék.