Meghalt a náci háborús bűnös Demjanjuk

2012.03.17. 13:09
Meghalt John Demjanjuk, a náci bűnözőként elítélt egykori lágerőr, jelentette szombaton a Bajor Rádió, amelynek értesülését megerősítette a rosenheimi ügyészség. Az ukrán születésű Demjanjukot tavaly májusban öt év börtönbüntetésre ítélte egy német bíróság a sobibóri haláltáborban 27 ezer zsidó meggyilkolásában bűnsegédként történt közreműködéséért. Az ítélet végrehajtását azonban a 90 éves vádlott rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették.
demjanjuk

Az egyik utolsó nagy, náci háborús bűnös elleni perben Demjanjukot azzal vádolták, hogy 1943 márciusa és szeptembere között a sobibóri náci haláltábor őreként legkevesebb 27 900 zsidó fogoly megölésében segédkezett. A 2009 novemberében kezdődött perben a súlyos beteg Demjanjuk egyetlen alkalommal sem szólalt meg. A tárgyalásokat egy félig ággyá átalakított kerekesszékben, sötét napszemüvegben minden rezdülés nélkül hallgatta végig.

Ukránból náci

A férfi Ukrajnában született Ivan Nikolajevics Demjanjuk néven. 1942-ben a szovjet hadsereg katonájaként esett német fogságba, ahol a vádirat szerint a nácikkal való együttműködés mellett döntött, így került egy olyan 5 ezer külföldiből - baltiakból, ukránokból, kisebbségi németekből  - álló alakulathoz, amelynek tagjait a nácik haláltáborok őrzésére képeztek ki. Az alakulat az SS-nek alárendelt egységként dolgozott. Demjanjuk őrként teljesített szolgálatot a majdaneki, a sobibori és a Treblinka II. megsemmisítő táborokban.

A háború után az ötvenes évek elejéig Münchenben élt, majd 51-ben kivándorolt az Egyesült Államokba, ahol felvette a John nevet, és 1958-ban meg is kapta az állampolgárságot. Múltja miatt azonban Washington számára egyre kényelmetlenebbé vált, így kiadták Izraelnek. A hetvenes évek végén, Izraelben indult eljárásban halálra ítélték azzal a váddal, hogy a treblinkai tábor őre volt. Ezt az ítéletet 1993-ban az izraeli Legfelsőbb Bíróság megsemmisítette, mert nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy ő lett volna az egykori foglyok által Rettegett Ivánként emlegetett őr. Demjanjuk visszatérhetett az Egyesült Államokba.

Később viszont újabb vizsgálat derített fényt arra, hogy ő lehetett az, aki őrként teljesített szolgálatot a sobibóri megsemmisítő táborban. A müncheni ügyészség 2009  márciusában adott ki elfogatóparancsot Demjanjuk ellen, és az Egyesült Államok hosszú bírósági huzavona után májusban toloncolta ki az akkor 89 éves, súlyos beteg férfit. A Demjanjuk ellen folyó jogi eljárás Németországban eddig példa nélkülinek számít. A haláltábor egykori őre az első ember, akit úgy gyanúsítanak meg, hogy egyetlen konkrét gyilkosságot sem lehet rábizonyítani.

Demjanjuk ügyvédje aazzal érvelt, hogy Demjanjuk parancsra cselekedett. Ha az őrök menekülni próbáltak volna vagy megtagadták volna a parancsot azzal saját és családtagjaik életét veszélyeztették volna, hangoztatta. Az ügyvéd ötven olyan treblinkai - főként egykori fogoly - listáját állította össze, akiket menekülés közben vagy után gyilkoltak meg. Az ügyvéd szerint nem állja meg a helyét az ügyészég érvelése, hogy a szökésnek nem volt rizikója, a legtöbb szökési kísérlet ugyanis halállal végződött. Vannak ugyanakkor olyan tanúvallomások, amelyek szerint a treblinkai tábor külföldi őrei szolgálatuk végeztével szabadon járhattak-kelhettek, a közeli faluban vodkáztak vagy éppen táncoltak.

Gyanús SS-igazolvány

Tavaly az FBI 1985-ös, huszonöt éve titkosított jelentéséből kiderült, hogy nagy valószínűséggel a szovjet KGB hamisította Demjanjuk náci igazolványát. Az ügyészség fő bizonyítéka ugyanis a perben az 1393. sorszámú SS-igazolvány volt, valamint egy hivatalos feljegyzés arról, hogy Demjanjukot 1943 márciusában Sobibórba helyezték át. Demjanjuk ellen közvetlen, élő tanúk nincsenek. FBI-ügynökök érvelése szerint a szovjeteknek a hidegháború idején érdekükben állt dokumentumokat hamisítani, hogy azokkal lejárassák a kommunistaellenes emigránsokat.

Demjanjuk menenkültigazolványa 1948-ból
Demjanjuk menenkültigazolványa 1948-ból

Demjanjuk perében egy szakértő arról is beszélt, hogy Demjanjuk karján az SS tagjait megkülönböztető tetoválásra utalhat egy kis heg. Demjanjuk bal felső karján egy ovális alakú heg van, amely annak a tetoválásának az eltávolításakor keletkezhetett, amelyet a vércsoport azonosítása céljából viseltek az SS tagjai, jelentette ki Wolfgang Eisenmenger német nyugalmazott törvényszéki szakértő a müncheni bíróság előtt. A "kékeszöld elszíneződést" alapján feltételezhető, hogy esetleg tetoválást távolítottak el a vádlott bőréről.

Demjanjuk a perben egyszer sem szólalt meg. Ügyvédje védence nevében egyetlen nyilatkozatot olvasott fel tavaly áprilisban, amelyben Demjanjuk Hitler áldozatának vallotta magát, és cáfolta az ellene felhozott vádakat.  • Vennék
  • Személyi kölcsön